Велизар Енчев от Българска пролет и Костадин Костадинов от Възраждане

...
Велизар Енчев от Българска пролет и Костадин Костадинов от Възраждане
Коментари Харесай

И БСП се оглежда за патриотичен партньор

Велизар Енчев от " Българска пролет " и Костадин Костадинов от " Възраждане " пробваха да влязат без предварителна спогодба в Министерския съвет на 7 март с квалифицирано заявление от името на премиера Бойко Борисов за оставка на държавното управление и се сбутаха с защитата

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Заплахи и митинги преди срещата Турция - Европейски Съюз в " Евксиноград "

Политическата атмосфера сред Ердоган и водачите на съюза във Варна е като времето в крайморския град – облачна и хладна
26 мар 2018
Партиите без право на централи имат 10 дни да ги освободят

Задълженията на Съюз на демократичните сили към регионалната администрация са 270 000 лева
3 юли 2017 " Какво ни топли, че България управлява Европейски Съюз, белким не е незаконен целият Европейски Съюз! " " Омръзна ни от закононарушенията на този режим, от тази мутра, която трансформира България в частна благосъстоятелност! "
Костадин Костадинов, общински консултант във Варна и водач на партия " Възраждане ", крещи под прозорците на премиера Бойко Борисов. Протестът е против ръководството му, съорганизатор е и някогашният народен представител от " Патриотичен фронт " Велизар Енчев, в този момент водач на придвижване " Българска пролет ". Но всички съществени медии са на площада, тъй като до двамата стои и ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, намерила мотив в договорката за ЧЕЗ, с цел да се причисли към митинга.

Има единствено една причина тя да изтърпи близо час речите на Костадинов и организационния секретар на " Възраждане " Николай Дренчев, Венелин Новаков, показан като щурмувал Министерския съвет през 2013 година, Светозар Съев от " дясната " Кой " и една жена, която прикани: " Народът да каже - не ви признаваме приватизацията, договорите с Европейски Съюз и НАТО и окупацията на американските бази. Всичко е диктат на непознати страни, от Брюксел, от Вашингтон. "

Това е опитът на Българска социалистическа партия да откри сътрудник. Както обобщава Енчев пред публиката: " Единствената парламентарна съпротива е Българска социалистическа партия, а ние сме единствената извънпарламентарна. " Той е получил позвъняване от Българска социалистическа партия предходния ден за желанието им да се включат.

Повече от месец по-късно договорката с ЧЕЗ продължава по проект, Велизар Енчев е всяка сряда с към трийсетина индивида пред Министерския съвет и някой различен ден от седмицата - пред КЕВР, а " Възраждане " прави структури из страната. Българска социалистическа партия не е на площада, само че се оглежда за групировка с капацитет в патриотичния бранш. Социалистите доближиха тавана на поддръжката на предишните избори през март 2017 година, а и считат, че към този момент са унищожили всичко различно вляво, до момента в който патриотизмът, националсоциализмът и популизмът от появяването на " Атака " през 2005 година потвърди, че има плодородна почва у нас.

Единствената различима отвън " Обединените патриоти " групировка в тази ниша сега е тази на Костадинов, която завоюва независимо над 1% през 2017 година Идеята на " Позитано " 20 е не да прави коалиция с нея (или която и да е друга), а през сходни взаимни изяви да я легитимира, да й прелее тежест, с цел да може да получи парламентарно наличие, а след това да си партнират било в държавно управление, било при гласуванията в Народното събрание. Така социалистите се надяват да наваксат и към 150-те хиляди гласа пасив, който имат по отношение на ГЕРБ. В цифри за " Възраждане " това значи към 37-те си хиляди гласа през предходната година отнякъде да получи още към стотина хиляди, с цел да прескочи най-малко 4-процентната преграда (136 821 гласа) за влизане в Народното събрание.

Какво дава вяра

Формацията съществува от 2014 година, само че водачът й има богат политически опит. Стигнал до зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация и измежду любимците на Красимир Каракачанов тогава, Костадинов се раздели с него със скандал, откакто не съумя да го измести от лидерския пост през 2012 година Рестартира независимата си кариера във Варна, взе участие в локални избори като за къс интервал мина през общи листи с националистическите НФСБ и " Атака ". Общински консултант е от 2011 година През 2017 година на парламентарния избор събра 1.11% от гласовете.

Национална популярност водачът Костадин Костадинов закупи посредством делото си против Веселин Марешки, ръководител на " Воля ". Според Костадинов при спор сред двамата сегашният зам.-председател на Народното събрание, а тогава общински консултант във Варна му е блъснал пестник.

Впечатляващо за дребна групировка, преди година " Възраждане " имаше листи в цялата страна, а отпред в някои от тях и познати имена - някогашните депутати от " Атака ", а след това самостоятелни Стела Банкова и Минчо Христов, крайният националист Симеон Костадинов и други В Пловдив, където отвън Варна и Добрич получи прилични резултати, притегли притежателя на една от локалните таксиметрови компании, някогашен зам.-кмет на града, както и дългогодишна журналистка. Част от деятелите имат конфликти с ГЕРБ, което към този момент наподобява най-силната заварка в партията. В Хасково в управлението на локалната структурата влязоха " взели участие в политическия живот на общината като част от " Коалиция за Хасково ", която бе основана от екскмета на града инж. Георги Иванов ", както отбелязва уеб сайтът на " Възраждане ". Иванов, който беше кмет от 1999 година с десен произход, изгуби последните локални избори през 2015 година от претендента на ГЕРБ.

Идеите на " Възраждане " са по-скоро популистки, а някои съвсем неизпълними - понижаване на броя на депутатите на половина, опция за отзоваване, проверка на всички висши политици и лишаване на противозаконното им имущество, проверка на всички приватизационни и концесионни покупко-продажби, депутатската заплата, равна на междинната за страната, референдуми за потребността от държавен заем, нулев налог върху медикаментите и книгите, понижен Данък добавена стойност за горива и храни от първа нужда, детски надбавки единствено под формата на отстъпка от годишните налози за фамилиите и така нататък

И какво я лишава

Съмнението, че " Възраждане " симпатизира на националсоциалистическата идеология, идва от обстоятелството, че Костадинов се застъпи за провеждането на така наречен Луков марш в памет на лидера на българските легиони преди 1944 година, погубен от бойна група на Българска комунистическа партия. " Ако не дадат свястно пояснение за това, то ще е непреодолимо затруднение за взаимоотношение с Българска социалистическа партия ", призна пред " Капитал " член на управлението на социалистите.

Под въпрос е и потенциалът на " Възраждане " да разшири поддръжката си. На частичните локални избори във Вълчи дол през октомври 2017 година, на които дружно с Българска социалистическа партия работиха за претендент на левицата, бяха пометени още на първия тур. Социалистите се двоумят за резултата от сходни взаимоотношения и към този момент се въздържат от по-ясни знаци за това. В същото време пред " Капитал " Велизар Енчев съобщи, че " Българска пролет " ще работи за " връщане на гласоподавателите на НФСБ при тях, а " Възраждане " - на тези от Вътрешна македонска революционна организация ".

" Напоследък в полемиките измежду левицата настойчиво се издига тезата за нуждата да възприемем някакъв тип популизъм като метод партията да утвърди и разшири поддръжката си измежду обществото. Според сходни отзиви Българска социалистическа партия трябвало да формулира някакъв лявореформаторски популистки план. Защо? Защото сега левият план и левите политики можели да бъдат единствено популистки! ", написа евродепутатът от Българска социалистическа партия Георги Пирински във в. " Дума ". Пред " Капитал " той посочи, че мотивът не е съответно партниране, а полемика за левия план, състояла се през март. Субсидията е в сметка

За 37 896 гласоподаватели, които имаше през 2017 година, " Възраждане " получава от страната 416 856 лв. годишно (за 2017 година сумата е по-малка, тъй като вотът беше през март). Партията има решение да я подари. Според Николай Дренчев " досега нито един лев не е изхарчен за нещо друго, с изключение на за дарения ", само че към момента не цялата сума е изразходвана. " Да се изхарчат рационално парите е толкоз мъчно, колкото и да се изкарат. Има доста хора, които се тормозят да получат от нас пари, тъй като стават обект на нападки от страна на ръководещата партия ", разяснява организационния секретар. По данни на Сметната палата в сметка " Възраждане " държи 183 148 лева, даренията през 2017 година са за 168 440 лева, а за външни услуги са платени 35 000 лева Няма приходи от членски импорт.
" Целият първи транш от 130 000 лева през 2017 година отиде за държавния фонд инвитро, част дарихме на фондация " Искам бебе " и с част от дотацията направихме едно издание на учебника по родинознание, който също се раздаде гратис. " (Авторът му е Костадин Костадинов - бел.ред.). За 2018 година имахме няколко дребни суми за един войнишки монумент в Силистра - 6500 лева, и други десетина от по няколко хиляди лв. ", разясни Дренчев.

Обяснението му по какъв начин Костадин Костадинов обикаля страната, с цел да прави структури без пари, е: " Винаги има къде да спи, той е като Левски. А във връзка с транспортните разноски ние въпреки всичко имаме към 2000 индивида членска маса, които заплащат, въпреки и най-малък членски импорт. "

Дренчев изрично отхвърли зад " Възраждане " да стои наедрял бизнес. А поради неналичието на безапелационен отвод от държавните пари две от известните лица, които бяха водачи на листи на последните избори - Стела Банкова и Минчо Христов, се разграничиха от партията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР