Велизар Енчев Доктор по международно право Посланик на България в

...
Велизар Енчев Доктор по международно право Посланик на България в
Коментари Харесай

Велизар Енчев: С визитата на Заев у нас се подготвя почвата за капитулация пред РС Македония

Велизар Енчев

Доктор по интернационално право

Посланик на България в Хърватия (1997-2002)

След като обиколи половин Европа, с цел да приказва срещу позицията ни по „ македонския въпрос “, в четвъртък македонският министър председател Зоран Заев идва в София, с цел да извива ръцете на президента Радев и на служебния министър председател Янев.

След като зад Скопие застанаха водещи персони в Европейската комисия, Франция и Нидерландия адвокатстваха на македонската страна, а държавният секретар на Съединени американски щати притисна Радев да даде „ зелена улица “ на европейското участие на Република Северна Македония, в четвъртък може би ще следим следващо национално оскърбление.

Унижение е да преговаряме със Зоран Заев, който освен не извършва подписания на 1 август 2017 година контракт с България, само че има все по-дръзки искания към нас, отказвайки въобще да беседва за „ македонския език “, „ македонската еднаквост “ и антибългарските учебници по история, като даже ни вменява възприятие за виновност.

Да, в София идва министър председател на страна отвън Европейски Съюз, който обаче се държи като фактор в Европейския съюз и ни третира като страна, кандидатстваща за участие в Европейски Съюз.

Вина за тези разменени функции има и служебното държавно управление, което се съгласи с визитата на Заев, вместо да откаже тази аудиенция.

Защото длъжностен кабинет няма правото да разисква и предоговаря с непозната страна рамковата позиция на Народното събрание от 2019 година
А в тази позиция ясно е записано: Докато Скопие не приключи антибългарската акция, не заявява отвод от териториални и малцинствени искания към България и не завърши договарянията в Смесената историческа комисия, с което да се отхвърли от присвояването на българското културно-историческо завещание, Република Северна Македония не може да започва договарянията за участие в Европейски Съюз.

Днес обаче служебният министър председател Стефан Янев разгласи вест, която е съображение за паника. Тя удостоверява опасенията, че поради американския и европейския напън се приготвя почвата за капитулация.
Стефан Янев съобщи, че задачата на визитата е „ да се изготви обща позиция за интеграцията в Европейски Съюз, която ще бъде препоръчана за разискване от идващия парламент “…

Случайно или не, тези дни Зоран Заев самонадеяно съобщи в Брюксел, че " причините на Европейския съюз са на страната на Скопие, а съществуването на служебно държавно управление в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за начало на договаряния ".

От думите на Янев и Заев може да се направи един извод: Утре в София ще се изготви българо-македонски документ, с който македонският министър председател ще изиска от Съвета на Европейски Съюз да утвърди на 22 юни пускане на договаряния за македонското еврочленство. Постфактум този документ ще бъде сервиран на 46-то Народно заседание за одобрение…

Пиша това и отхвърлям да допускам, че сходен сюжет е вероятен.

Че президентът Радев и министър председателят Янев ще се пречупят пред външния напън и ще погазят позицията на 44-то Народно заседание по „ македонския въпрос “.

Пак ще кажа: Гостуването на Заев тъкмо в този миг, пет дни преди съдбоносното за Скопие решение на Европейски Съюз, и откакто македонският министър председател обществено ни упреква за личните си грехове, това е извиване на ръце без казус!

И какво ще ни каже на следващия ден Зоран Заев: Че сме длъжни да пуснем Скопие в Европейски Съюз, тъй като сме без външна поддръжка и сме сложени в ъгъла?

Че след телефонния диалог на Антъни Блинкен с Румен Радев портите на Европейски Съюз са към този момент отворени за Македония и няма мощ, която да ги затвори?

Че който желае да преговоря за „ македонската история и език “, е антиевропеец и няма място в Европейски Съюз?

Че България няма силата да следва образеца на Гърция, която четвърт век блокираше пътя на Македония към НАТО и подвигна ветото, откакто Скопие се отхвърли от антиквизацията на историята си.

Стефан Янев не може да поставя подписа си под обща позиция за интеграцията на Македония в Европейски Съюз, тъй като е с лимитирани компетенции като длъжностен министър председател, а и няма право да денонсира парламентарно решение.

Но той има образеца на служебното държавно управление на Стефан Софиянски, който през 1997 година изпрати в Брюксел молба за участието ни в НАТО. И по този начин изпревари премиера на постоянното държавно управление Иван Костов, малко преди той да влезе в премиерския кабинет на „ Дондуков “ 1.

Кого и какво желае да изпревари Стефан Янев?
Или служебното държавно управление просто подвига бялото знаме пред Скопие, само че в името на евроатлантическите полезности?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР