Велислава Петрова е доктор по социология и културна антропология от

...
Велислава Петрова е доктор по социология и културна антропология от
Коментари Харесай

Как коронавирусът засилва социалните различния в САЩ

Велислава Петрова е лекар по социология и културна антропология от Университета Париж Декарт и Софийския университет " Св. Климент Охридски " и е учител в специалността " Културология " на Софийския университет. В момента живее в Съединени американски щати, където е гост-изследовател по програмата " Фулбрайт " в Калифорнийския университет, Бъркли. Занимава се главно с градски проучвания и икономическа етнография.

Всички бяхме изумени, когато на 11 март президентът Доналд Тръмп разгласи затварянето на границите на Съединени американски щати за страните от Шенген за интервал от 30 дни. Колеги анулираха лекции и започнаха трескаво да резервират самолетни билети, пробвайки се да се съберат със фамилиите си.

Още по-изумени и уплашени обаче бяха всички, когато затвориха учебните заведения. Учителката на сина ни споделя, че не е виждала това в 30 г си стаж като преподавателка. Дори по време на горските пожари в Калифорния от последните години, когато въздухът е бил съвсем неосъществим за дишане, децата са пропуснали единствено един образователен ден.

На 16 март, шестте най-засегнати от ковид области в Калифорния оповестиха така наречен shelter in place (буквално " заслон на място " - код на Националната метеорологична работа на Съединени американски щати, който предизвестява в сериозна обстановка хората да останат там, където се намират - бел.ред.). Става дума за население от порядъка на 6.7 млн. души, ситуирано в региона с най-голям стандарт на живот в Съединени американски щати - към град Сан Франциско. Shelter in place нормално е мярка, която се вкарва по време на естествено злополучие или животозастрашаваща повреда и цели да сложи хората в по-безопасна среда, до момента в който заплахата отмине. В университета ни заплашиха с дисциплинарни санкции, в случай че не я съблюдаваме на територията на кампуса, което също се оказа казус. Постепенно заповедта се популяризира на територията на целия щат.

Засега възбраната, най-малко в Калифорния, е обвързвана със скупчванията на хора на едно място, разходките, спорта и извеждането на домашни любимци са вероятни в случай че се съблюдава отдалеченост от 6 фута (около 2 м) с хора, с които не споделяте едно и също домакинство. Ограничен е достъпът до детски площадки и някои типове паркове, само че не всички. Забранени са и всички неосновни стопански действия, като дефиницията за съществени е много гъвкава. В неделя губернаторът на Калифорния се възмути и порица жителите, че не съблюдават рекомендациите и са се юрнали по плажовете, само че към този момент никой не плаши с по-строги ограничения. В разследване на това доста бизнеси затвориха, други минаха единствено на доставки с понижен личен състав.

Всичко това се случва на фона на президентската акция, в която явно тематиката за опазването на здравето, публичното здраве и изобщо общественият контракт ще е централна. Доналд Тръмп на няколко пъти дава знаци, че желае да върви в посока анулация на ограниченията за изолираност и то в близко бъдеще.

Постепенно акцентът в обществения спор се измества към икономическите последици от подхванатите ограничения и в полето на републиканците и демократите това се разисква по друг метод. Докато републиканците упорстват на ограничения, пазещи главно огромния капитал, демократите предложиха личен набор от ограничения от над 1000 страници, които съперниците категоризират като " социалистически ", " нямащи нищо общо с битката и следствията от ковид ". На 25 март Сенатът одобри единомислещо пакет от ограничения в размер на 2 трилиона $, за който занапред ще разберем какво съдържа в елементи.

Атомизация или взаимност

Когато се приказва за стопански последици, те имат две вероятности. От една страна, това са фирмите, които търпят загуби, само че в другия край се намират чиновниците, които ще понесат главно тежестта на протичащото се. Кризата, неяснотата подбудена от новия вирус и неготовността на другите обществени системи да посрещнат заплахата, доста ускорява общественото неравноправие и в общество с ниска обществена отбрана би могла да докара до повече индивидуализация и затваряне в дребни класови общности.

Основният въпрос е дали обстановката би засилила атомизацията в американското общество или би я смекчила към една по-солидарна система. Разбира се, за това ще има значение и изходът от идните президентски избори. Все отново за просвета, издигната върху полезностите на персоналната независимост, самостоятелния избор, състезателността и индивидуализма, е малко евентуално да забележим революционен поврат.

Предприетите ограничаващи ограничения вършат доста по-ясно забележими обществените неравенства в една територия, в която те към този момент са мощно изразени поради софтуерния взрив от последните години и заселването на доста високоплатени експерти от ИТ-сектора. Спазването на мярката е невероятно за доста хора, слага уязвимите групи в още по-трудно състояние, тъй като върху тях пада освен тежестта на личното им оцеляване, само че и невъзможността да се грижат за децата си.

Ето няколко образеца за това по какъв начин се отразиха ограниченията на икономическия живот, с цел да обясня какъв е резултатът върху хората:

Във Фриймонт, в завода на Тесла освободиха едновременно 7000 души от общо 10 000. Засега съгласно формалното известие на компанията те са в 14 дневен заплатен отпуск, само че не се знае какво следва. Някои магазини затвориха напълно, като да вземем за пример колосът за преоценени артикули TJX Companies, който затвори както магазините, по този начин и онлайн търговията си. На други се наложи да се преориентират само към онлайн търговия. Uber, които сега имат внезапен спад на използването на услугата си, желаеха помощ за поддръжка на водачите си, невиждана стъпка към този момент, тъй като до момента компанията се бореше интензивно против това водачите, които употребява да не бъдат квалифицирани като служащи, т.е. да нямат трудова отбрана и задължения към тях.

Сектор, който претърпява огромна смяна е този на заведенията за хранене. В седмицата след оповестяване на shelter-in-place, предлагането на използвано ресторантско съоръжение в уеб страницата craigslist внезапно скочи. Много известни заведения за хранене затвориха порти изцяло и се разделиха дефинитивно със чиновниците си, някои дадоха обещание 14-дневен заплатен отпуск на чиновниците си, само че при продължение на ограниченията в настоящия им тип е малко евентуално да продължат със отбраната им.

Последните седмици показателят Dow Jones падна с 1/3, което се отразява непосредствено на насъбраните пенсии, тъй като американската пенсионна система е финансова.

Когато изолацията е привилегия

 Как коронавирусът ускорява обществените другия в Съединени американски щати
© Associated Press

Разбира се, експлоадирането на рецесията с вирус Коронавирус 19 неимоверно ускорява чувството за неустановеност на всички места по света и слага под въпрос дълготрайното обмисляне. Специфичното в обстановката в Съединени американски щати е, че тя се случва на фона на огромна обществена неустановеност, която е част от нормата на трудовите връзки. За да се поддържа икономическият напредък, Калифорния е един от щатите, които се придържат към така наречен at-will-employment - законодателна политика, която разрешава бързото и без аргумент уволнение на служащи, а достъпът до медицински грижи е привързан и с работния статус, тъй че промяната или загубата на работа водят до краткотрайна липса на здравна застраховка или до такава на непостижима цена.

Но главният проблем идва от това, че спазването на заповедта за shelter-in-place е въпрос на обществено състояние и е тип привилегия. За доста американци тя значи загуба на работа и запаси, което - без налична система на публично обезпечаване - ще докара до доста внезапно увеличение на бедността.

В Съединени американски щати отпускът по болест не е обезпечен от законодателството за всички, а единствено за обособени категории чиновници и даже и за тях не е заплатен (т.нар Family and Medical Leave Act или FMLA). На 19 март беше оповестен краткотраен акт за заплатен отпуск към съществуващия FMLA, особено третиращ епидемията от Коронавирус 19. Той обаче се отнася за работодатели с до 500 чиновници и работещи в държавния бранш, като не покрива компенсациите на чиновници, свързани със затваряне на бизнеси или банкрути. Както и на всички места другаде, работата от у дома е вид за практикуващите стеснен брой специалности - най-често така наречен бели якички и ИТ експерти, само че доста други, които са изложени на доста по-чест контакт с хора, нямат тази опция и не престават да работят или губят работата си, тъй като тя изчезва.

Въпреки че Съединени американски щати е една от най-високотехнологичните в международен мащаб страни, достъпът до опазване на здравето е извънредно несиметричен. Все още не е изцяло ясно какво би коствало на всеки човек едно евентуално лекуване и какво биха платили застрахователните компании. Преди към седмица президентът Доналд Тръмп се похвали, че се е схванал със застрахователите да покриват цената на лекуването. Бързо бе опроверган, че става дума единствено за тестването, което даже няма да бъде покривано от застрахователите, а от федералния бюджет.

В пресата бе оповестена сметката от болничното заведение на пациентка със подозрения за корона вирус на стойност 35 000 $, които тя би трябвало да заплати от джоба си, тъй като е в миг на промяна на работа. Все още не е известно по какъв начин ще се покрива лекуването за доста групи хора или по какъв начин ще имат достъп до него хората без дом, за които е предизвикателство и спазването на заповедта за подслоняване и обществена отдалеченост.

На фона на заплахата от обедняване, на усилването на чувството за персонална неустановеност и възходящите сметки за опазване на здравето пред Доналд Тръмп ще има няколко избора и никой от тях няма да е лек. Какво ще се случи с публичния контракт в Съединени американски щати следва да научим и значение за това ще има кой ще е кандидатът на демократите и в каква посока ще тръгне предизборната акция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1166)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР