Великобритания започна да предлага ваксинация срещу коронавируса на всеки, навършил

Великобритания започна да предлага ваксинация срещу коронавируса на всеки, навършил ...

Джонсън: Вирусът ще отнема живота на още хора


Великобритания започна да предлага ваксинация срещу коронавируса на всеки, навършил 45 години, след като изпълни поставената си цел всички на възраст над 50 да получат поне една доза до средата на април, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки добрата новина обаче премиерът Борис Джонсън предупреди, че в Обединеното кралство, което от вчера започна да излиза от локдауна, ще има "още хоспитализации и смъртни случаи".Още по темата13 апр 2021 08:4857

Дни преди крайния срок 15 април, който си бе поставило, правителството заяви, че ваксинация е била предложена на всички лица от приоритетните му групи - възрастни над 50 години, здравни работници и хора със сериозни медицински състояния, и че около 95 на сто от тях са получили една доза. Над 32 милиона души, над 60 на сто от пълнолетните в страната, са получили първа доза и около 15 на сто са получили и втора.

Днес стартира втората фаза на ваксинацията, която обхваща лицата на възраст между 45 и 49 години. Крайната цел на правителството е всеки на възраст над 18 години да получи поне една доза до 31 юли.

Днешната стъпка последва ден след като бяха вдигнати ограниченията на строгия локдаун, продължил повече от два месеца. Политици и учени се опитаха да отрезвят еуфорията от връщането на някои свободи с предупреждение, че вирусът все още представлява голяма заплаха, отбелязва АП, цитирана от БТА.

"Разбира се, че ваксинационната програма помогна, но основният дял от работата за ограничаване на болестта беше свършена от локдауна", каза Джонсън. "Така че, докато постепенно започваме отваряне, резултатът неизбежно ще бъде, че ще станем свидетели на още инфекции. За съжаление, ще видим още хоспитализации и смъртни случаи. Хората просто трябва да разберат това", добави той.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg