Великобритания смята, че е изключително вероятно отравянето на бившия полковник

...
Великобритания смята, че е изключително вероятно отравянето на бившия полковник
Коментари Харесай

Лондон смята, че лично Путин е наредил отравянето на Скрипал

Англия счита, че е " извънредно евентуално " отравянето на някогашния полковник от съветското разузнаване Сергей Скрипал да е било глобено персонално от президента Владимир Путин, съобщи в петък английският външен министър Борис Джонсън.

" Ние нямаме нищо срещу руснаците. Това, което се случи, няма да докара до русофобия ", сподели той във връзка рецесията сред Лондон и Москва след опита за отравяне на Скрипал и щерка му с нервнопаралитично вещество във Англия.

" Нашите искания са към Путин и Кремъл и към решението му – а ние считаме за извънредно евентуално, че това е било негово решение – да се употребява нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората Световна война насам ", сподели Джонсън, представен от Ройтерс.

Очаквано Русия отхвърли намесата в похищението против Скрипал и съобщи, че обвиняванията против Путин са " шокиращи и непростими ".

66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишната му щерка Юлия към момента са в сериозно положение, откакто бяха открити в безсъзнание преди близо две седмици в Солсбъри.

Англия съобщи, че те са били отровени с създаденото в Русия нервопаралитично вещество " Новичок " и упрекна Москва за похищението. Лондон изгони 23 съветски дипломати и приготвя още наказания, а всичките му съдружници в НАТО и Европейски Съюз го поддържаха.

Очаква се Москва да отговори с реципрочно. Това безспорно ще задълбочи рецесията сред Русия и Запада в навечерието на президентските избори в Русия, които се чака да бъдат извоювани безапелационно от Путин.

Москва твърди, че веществото " Новичок " може да бъде създадено и в други страни, макар че няма доказателства за това.

Версия: Дъщерята на Скрипал е пренесла отровата

В петък английският вестник " Телеграф " (The Telegraph), който се базира на източник от разследващите служби, заяви, че веществото " Новичок " е било сложено в куфара на дъщерята на Скрипал Юлия при заминаването й от Москва за Лондон на 3 март

Следователите работели по версията, че токсинът е бил пренесен посредством дреха, козметичен артикул или някакъв подарък, вследствие на което са попаднали в дома на Скрипал в Солсбъри.

Именно там 66-годишният Скрипал може да е попаднал под въздействието на веществото, а не на мястото, където по-късно бе открит дружно с щерка си – на скамейка в търговски център в града.

Източник на редакцията изясни, че 33-годишната Юлия може да е пренесла " Новичок " без да знае. В дома й в Москва може да са проникнали лица, които да са поставили веществото в багажа й.

В петък английската полиция заяви, че общо 131 души са попаднали под въздействието на невропаралитичния сътрудник, само че нито един от тях не е развил признаци. 46 души въпреки всичко са потърсили здравна помощ, само че са били освободени след обзор.

Москва ще отговори на глобите

В петък съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че Русия сигурно ще отговори на глобите като изгони английски дипломати.

" Разбира се, че ще го създадем “, акцентира Лавров. По думите му казусът с отравянето на някогашния полковника от съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ) Скрипал е " нова антируска акция ".

" Колкото и да бе режисирана историята с Литвиненко, при цялата й неразбираема тайнственост и загадъчност, там най-малко имаше правосъден развой, след който английското държавно управление стартира да си прави някои заключения. А в този момент дори и съд не е почнал. Затова не желая да разясня протичащото се, дано то да тежи на съвестта на тези, които замислиха тази безусловно безпардонна и с нищо неоправдана игра на русофобското поле ", сподели той.

Лавров разяснява и вчерашното изказване по случая на английския министър на защитата Гевин Уилямсън, като сподели, че той просто желае да влезе в историята с гръмки думи. Лавров иронично означи, че премиерката Тереза Мей е употребила израза " highly likely " (много вероятно), а Уилямсън в тирада в проучвателен център в Бристол настоя Русия " да се маха и да млъкне ". Според шефа на съветската дипломация сходни думи може би приказват за липса на обучение.

Ответни ограничения на Русия във връзка с Англия ще бъдат дефинитивно одобрени от президента Путин, разгласи представителят му Дмитрий Песков.

Руският дипломат в Лондон Александър Яковенко от своя страна упрекна Англия, че употребява случая, с цел да отклони вниманието от Брекзит.

НАТО не търси нова Студена война с Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Русия да сътрудничи и сподели, че алиансът не желае нова Студена война, съобщи Франс прес.

По отношение на Русия разполагаме с това, което аз назовавам " двустранен метод ". От една страна - обезсърчаване, отбрана, въпреки това - разговор, тъй като не желаеме една нова Студена война, не желаеме нова конкуренция във въоръжаването ", сподели Столтенберг пред Би Би Си.

" Русия е наш комшия, затова би трябвало да продължаваме да се опитваме да подобрим нашите връзки с Русия ", сподели той и добави, че " изолирането на Русия " не е " опция ".

" В даден миг Русия ще разбере, че е в неин интерес да сътрудничи с нас, да не върви към борбата и ние сме подготвени да го създадем, в случай че руснаците съблюдават избрани правила и съществени правила на интернационалните връзки ", сподели Столтенберг.

Американският президент Доналд Тръмп също разяснява проблема. Той удостовери позицията на Съединени американски щати, че Москва евентуално да стои зад отравянето на Скрипал и сподели, че поддържа контакт с английския министър председател Тереза Мей.

Политическо напрежение във Англия

На този декор водачът на английските лейбъристи Джереми Корбин предизвести премиерката Тереза Мей да не избързва с дейности, преди да е получила доказателства за отравянето на Скрипал.

За да служи на националните ползи, държавното управление би трябвало да подходи умерено и методично към Русия и да заобикаля стъпки, приближаващи го към нова Студена война, приканва английският политик в негова публикация за " Гардиън ".

Корбин показва единодушие с мнението на Мей, че Русия или е направила нападението с нервнопаралитичен газ, или е позволила трети лица да се снабдят с това вещество, както и с решението й да прогони 23 съветски дипломати.

Кой от тези разновидности е същинският, би трябвало да дефинират експертите от полицията и службите за сигурност, акцентира лейбъристкият водач.

От съветските управляващи би трябвало да се търси отговорност въз основа на доказателствата, а отговорът на Лондон би трябвало да бъде както съдбоносен, по този начин и симетричен.

Това обаче не значи, че Англия би трябвало да се помири с нова Студена война с възходящи разноски за въоръжение, спорове по целия свят и макартистка назадничавост към инакомислещите - вместо това тя би трябвало да поддържа своите закони и полезности и да води външна политика, стремяща се да понижи напрежението и споровете, когато е належащо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР