Великобритания ще започне да спира допускането на нискоквалифицирани работници от

...
Великобритания ще започне да спира допускането на нискоквалифицирани работници от
Коментари Харесай

От догодина българите ще работят в английските ферми само с виза

 Англия ще стартира да стопира допускането на нискоквалифицирани служащи от Европейски Съюз още от 2021 година, а не поетапно в продължение на две години, както бе планувано в създадената от екипа на Тереза Мей нова имиграционна система поради Брекзит, заяви " 24 часа ".

Очаква се тази седмица вътрешният министър Прити Пател да внесе в държавното управление специфичен документ по въпроса. Бизнесът към този момент реагира остро на новината, защото не е квалифициран за толкоз внезапна смяна, и то толкоз скоро. Прогнозите са, че тя ще засегне основни браншове като селско стопанство, хранителна промишленост, транспортни и куриерски услуги, в които се трудят и доста българи.

Плановете са да се дават визи на нискоквалифицирани служащи, единствено в случай че работодателите потвърдят, че в действителност има дефицит на нужните им чиновници във Англия. Освен това визите за тях ще са краткотрайни, до една година, след което получилите ги ще би трябвало да се върнат в родината за най-малко 12 месеца, преди още веднъж да могат да аплайват. Това ще засегна главно работещи в селското стопанство, защото нормално те идват за няколко месеца да се трудят в британски ферми, след което се връщат за зимния интервал при фамилиите си в родината.

Сред тях има стотици български жители, които, в случай че не съумеят да получат статут на уседналост във Англия преди Брекзит, към този момент няма да могат свободно да влизат в страната, с цел да се трудят. Проучване на неправителствена организация сподели, че повече от един на всеки 10 европейски жители в Обединеното кралство към този момент погрешно е бил третиран от шеф или хазаин да показва статут на уседналост, с цел да бъде подписан дълготраен контракт с него.

Експертите на The3million изясняват, че това е нелегално, до момента в който страната не е напуснала Европейски Съюз, което се чака да стане в края на януари, и не е изминал преходният интервал за Брекзит до 2021 година Още повече че електронната система за кандидатстване за статут ще продължава да приема заявки до юни. Според организацията това се дължи на враждебната среда, която се е основала към имигрантите от Европейски Съюз по време на дългия развой за осъществяване на Брекзит. И доста хора се възползват да вкарват правила, за които се приказва, само че публично не са станали. Така да вземем за пример на европейски жител е поискано да покаже, че има статут на уседналост, с цел да си смени шофьорската брошура с британска, на различен - да си извади банкова карта, а на трети - да получи непрекъснат контракт за работа.

Очаква се новата визова система на Англия да проработи от следващата година. Тя ще бъде направена по австралийски модел, като претендентите се пресяват посредством точкова система, пропускаща единствено в действителност търсени експерти и хора, които ще допринесат за икономическия растеж на Англия и няма да тежат на обществената ѝ система.

Плановете са да има три категории визи. Първата ще е за изключителни гении в региона на науката, културата и стопанската система. Премиерът Борис Джонсън изясни, че такава виза ще се дава да вземем за пример на примабалерини и първи цигулки. Те ще получават бързо позволение за влизане в Обединеното кралство, даже да нямат подписан контракт за работа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР