Великобритания се включва в битката за влияние на Балканите. Западът

...
Великобритания се включва в битката за влияние на Балканите. Западът
Коментари Харесай

Великобритания се включва в битката за влияние на Балканите

Великобритания се включва в борбата за въздействие на Балканите. Западът се бори против Русия в борбата за въздействие на Балканите. Но въпреки Европейският съюз да е възобновил интереса си към района, последната атака е водена от Англия, написа в собствен разбор изданието Politico, представено от организация " Фокус " и " Актуално ".

Седем години след затварянето си в Белград, BBC още веднъж отвориха службата си за сръбски език, стартираха уеб страница и започнаха партньорство с локалните медии. Този ход е част от една по-широка тиха битка за власт на Балканите, изключително в Сърбия, където проруски медии фабрикуват подправени вести - като неотдавнашен образец е подкрепяният от Кремъл " Спутник ", който написа, че НАТО се готви да организира военни учения в Босна и Херцеговина, употребявайки обеднен уран. BBC също ще се изправи против националните медии, доста от които имат малко или никакво сериозно отношение към държавното управление на Александър Вучич.

" Медийният пазар и общата обстановка станаха доста по-трудни " в Сърбия, споделя Артьом Лис, районен редактор на BBC World Service за Европа. " Смятаме, че има търсене на това, което BBC предлага на всички места другаде - точна и уравновесена информация ".

Връщането на медията в Сърбия се случва, когато Западът се концентрира към Балканите, обезпокоен, че Русия, Китай, Турция и страните от Персийския залив, които също се стремят да усилят въздействието си в района през последните години, биха могли да трансформират салдото сред съперничещите си сили на югоизточния фланг на континента. Европейски Съюз започва нова тактика за Западните Балкани предишния месец и сподели, че Сърбия и нейната съседка Черна гора могат да се причислят към блока до 2025 година

Целта на Вучич е да вкара Сърбия в Европейски Съюз и той започва политики, които завоюваха похвали от Брюксел. Но той поддържа и тесни връзки с Русия, обичаен съдружник на Белград, а критиците във Англия и в чужбина го упрекват в властническо ръководство. Докато той приказва позитивно за присъединението към Европейски Съюз на Сърбия, доста от неговите министри приказват ревниво против Запада.

Руските вложения в Сърбия са единствено дребна част спрямо вложенията на Европейски Съюз в страната под разнообразни форми. Но тези дейности оказват помощ на Москва да поддържа мощно наличие и въздействие върху публичното мнение. Повече от 100 сръбски организации предизвикват другарските връзки с Русия, съгласно изследване от 2016 година на Центъра за евроатлантически изследвания - основан в Белград мозъчен концерн. Сред тях са осем уеб портала, шест съветски и 16 локални про-Кремълълски новинарски източници Но провокациите пред BBC и другите, които слагат себе си на предната линия в напъните да дават безпристрастни вести идват освен от Русия, само че и от самата Сърбия.

Анализаторите означиха внезапен спад в свободата на медиите в страната. Според наблюдаващите от Freedom House, тя е намаляла доста от 2011 година насам, като най-стръмният спад е след 2014 година, когато Александър Вучич стана министър председател (той бе определен за президент предходната година - бел. ред.). Правителството на Вучич отхвърля, че лимитира свободата на медиите. Но Вучич нападна и сериозни медии, като назовава някои " сган " и непрестанно разказва публицистите в една проверяваща организация като " лъжци ".

Дори при ръководството на диктатора Слободан Милошевич по време на балканските войни през 1990-те години, някои гневно самостоятелни медии процъфтяваха. „ Радио Б92 “, което излъчва в Белград, осведомителната организация „ Бета “ и телевизионната станция „ Студио Б “ успяваха да запазят отдалеченост от режима. Но в последно време въздействието им понижава заради противоречивата приватизация, автоцензурата и зависимостта от държавни организации за приходите от реклама, сподели Снежана Миливоевич, професор по публицистика в Белградския университет. Вместо това, огромни екипи като държавната телевизия „ ТВ Пинк “ и „ TV Happy “ се концентрират върху леките вести и развлеченията. " Независимите медии оцеляха по време диктатурата, само че няма да оцелеят по време на демокрацията. Това е ловджийски сезон за самостоятелни мислители ", споделя Миливоевич. " Демокрацията е съществено застрашена ".

Останалите самостоятелни гласове са подложени на очерняне онлайн и в проправителствените таблоиди. След като основаната в Белград Неправителствени организации - Център за проучване на прозрачността и достоверността разгласява отчет, в който показва, че партията на Вучич се появи четири пъти по-често от опозицията по „ ТВ Пинк “ преди локалните избори в Белград на 4 март, журналистката Тамара Скроза е наречена " зложелател на страната " по държавния ефирен канал. Сръбският медиен регулатор получи над 300 тъжби по този мотив, само че заключи, че „ ТВ Пинк “ не е нарушила никакви стандарти.

" Тази изразителност е рискова и идва от върховете на ръководството ", декларира Миливоевич.

Едно проучване, оповестено през февруари от Балканската мрежа за проверяващи репортажи, водеща районна публицистика Неправителствени организации, откри, че 70 % от репортажите на сръбските публицисти се реализират под напън от управляващите, като този напън произтича най-вече от изпълнителната власт.

Стеван Дойчинович, основен редактор на Мрежата за откриване на престъпността и корупцията, самостоятелен локален проверяващ център, съобщи, че главните сръбски медии съставляват по-голяма заплаха за свободата на словото от съветските такива. " По-голямата част от подправените вести идват от главните медии и държавното управление. Да, някои идват от Русия, само че те са второстепенни подправени вести ", споделя той. " Това е безусловно злополука: те предизвикват нарушителите и военнопрестъпниците и вършат агитация за държавното управление ".

Дойчинович и неговата организация са подложени на продължителна клеветническа акция от проправителствени таблоиди, нейните публицисти са били следени и жилището на един от тях е бил обект на една злокобно навлизане, при което нищо не е било откраднато.

Медиите, които следват проправителствена и проруска линия, имат елементарен отговор на своите критици - те дават на обществеността това, което желае. Драган Вучичевич, притежателят и основен редактор на водещия таблоид „ Informer “, е склонен да поддържа Вучич и по-тесни връзки с Русия. Портретите на Путин висят в кабинета и конферентната зала. Но, споделя той, тези възгледи също по този начин носят и облага. 

" Аз съм предприемач. Ежедневният ни тираж е 120 000, тъй че към този момент сме най-продаваният таблоид в Сърбия. Когато сложих календари на Путин, продадохме 250 000 ", споделя той.

 

" Ако бях постави Катрин Аштън или Юнкер в календара, аз не мисля, че щях да продада даже и 12 копия ", показва той през смях, споменавайки някогашния началник на външната политика на Европейски Съюз и актуалният ръководител на Европейската комисия.

 

„ Всички вестници имат мнение. Винаги знаеш кого ще поддържа The New York Times преди изборите. И нашата публицистична политика е ясна от първия ден: " Европейски Съюз е несполучлив план, който се разпада ", сподели Вучичевич. Той пази офанзивите на Informer против гласове като този на Дойчинович, който таблоида му назовава задграничен сътрудник и садомазохист. Той споделя, че Дойчинович е обществена персона, а обществеността има право да разбере, като прави препратки към Уотъргейт и новият филм " Вестник на властта " за " Washington post " и " Досиетата от Пентагона ". " Дойчинович не е водач на рейс. Той се показва за висшия честен съдник в Сърбия ", сподели Вучичевич.

За критиците Informer е единственият, който дава присъди - и не по положителния метод. В отговор на рецензиите на Вучич към други медии, американският посланикът в Сърбия Кейл Скот декларира предходната година, че " Informer е елементарна сган ".

" Медиите би трябвало да се основават на обстоятелства и в Informer не виждам никакви обстоятелства ", споделя той. Съветникът на Вучич po медийните въпроси Сузана Василиевич споделя, че доста медийни организации, които се показват за самостоятелни се управляват от остарели съперници на президента на страната. " Сега те употребяват медийното си въздействие, с цел да нападат сегашната държавна и държавна политика ", споделя тя в имейл. Според нея такива издания постоянно загатват, че Вучич е бил министър на информацията на Милошевич, само че това е „ най-глупавото нещо, което могат да създадат. Тъй като е доста елементарно да разбираем, че това беше преди 20 години, при разнообразни условия “. Самият Вучич към този момент е декларирал, че не дефинира новия състезател на сръбския медиен пазар като неутрален. " Пускат BBC в Сърбия. Всичко това е добре, Сърбия е свободна страна. Британците имат право да заплащат за това ", споделя той в изявление от два часа и половина на телевизия " Pink " през декември. Но прибавя: " Сръбският народ би трябвало да знае, с цел да разбере, че тази информация не е справедлива, а е в полза на едно кралство ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР