Великобритания се превръща в по-затворена икономика поради Brexit, с пагубни

...
Великобритания се превръща в по-затворена икономика поради Brexit, с пагубни
Коментари Харесай

Brexit струва 470 паунда годишно на всеки британски работник

Англия се трансформира в по-затворена стопанска система заради Brexit, с пагубни дълготрайни последствия за продуктивността и заплатите, което ще направи междинния служащ с 470 паунда (577 долара) годишно по-беден до края на десетилетието, оповестява организация Ройтерс. Това предвижда изследване, оповестено в сряда.

Докладът е написан от доцента в Лондонското учебно заведение по стопанска система Свати Дхингра - който ще се причисли към Комитета по паричната политика на Банката на Англия през август - и откриватели от мозъчния концерн на Resolution Foundation.

Пандемията COVID-19, която удари тъкмо откакто Англия напусна Европейския съюз през януари 2020 година, усложни задачата за анализиране на въздействието на Brexit.



Новите правила за търговия след Brexit, които влязоха в действие през януари 2021 година, ненадейно не доведоха до дълготраен спад в английската търговия с Европейски Съюз спрямо тази с останалия свят, споделиха откривателите.

" Вместо това Brexit имаше по-разпръснато влияние, като понижи конкурентоспособността и отвореността на Обединеното кралство за търговия с по-широк кръг от страни. Това в последна сметка ще понижи продуктивността, а също и действителните заплати на служащите ", сподели икономистът на Resolution Foundation Софи Хейл.

Англия не е изправена пред мита върху износа на артикули за Европейски Съюз, само че има по-големи регулаторни бариери.

Нетният резултат от това ще понижи продуктивността в цялата стопанска система с 1,3% до 2030 г . спрямо непроменените търговски връзки - което ще докара до спад в действително изражение от 1,8% на годишното възнаграждение от 470 паунда на служащ.

Тези числа не включват никаква оценка на въздействието на променените правила за миграция.

Въздействието за някои браншове ще бъде доста по-силно. Малката, само че високопрофилна рибна промишленост в Обединеното кралство - доста от чиито членове се застъпиха мощно за Brexit - евентуално ще се свие с 30% заради компликации при износа на пресния улов към клиенти от Европейски Съюз, се споделя в отчета.

За разлика от това, макар че за мощно контролираните професионални услуги като финанси, застраховки и право ще бъде по-трудно да обслужват клиенти от Европейски Съюз, техният дял в английската стопанска система евентуално ще спадне единствено с 0,3 процентни пункта до 20,2%.

Източник: Ройтерс


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР