Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от

...
Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от
Коментари Харесай

Ето как вероятно ще изглежда бъдещият британски изтребител Tempest

Англия сподели амбициозна идея за основаване на военен аероплан от последващо генерации. Проектът е наименуван Tempest ( " Силна стихия " ) и бе оголен в границите на авиационното ревю, което се организира сега във Фарнбъроу.

Британският секретар (министър) на защитата Гавин Уилямсон декларирал по време на церемонията по показване на концепцията, че светът навлиза в нова епоха на въоръжените спорове, което постанова напъните на страните да се съсредоточат върху идващото потомство бойни средства.

Уилямсон отбелязал, че Обединеното кралство е международен водач в бойните въздушни технологии и че показаната през днешния ден идея е явен сигнал, че страната сама ще търси заместител на Eurofighter Typhoon.

Секретарят по защитата сподели още, че планът Tempest е част от цялостна тактика, която ще разреши на Англия да резервира въздушното си предимство, както над лична, по този начин и над непозната територия, като в това време тактиката разрешава опазване на софтуерни благоприятни условия и работни места.

Демонстрираният „ концептуален” макет на изтребителя Tempest показва значителен двумоторен аероплан, непосредствен по размери и напомнящ образа на американския Loclheed Martin F-22A, въпреки да не е ясно дали макетът има отношение към действителния образ на перспективния английски изтребител след 15-20 година


Возможен образ на перспективния английски изтребител

По Tempest ще работи така наречен „ Team Tempest”, който се води от BAE Systems и включва още двигателостроителя Rolls-Royce, английския отдел на Leonardo, който се занимава с планиране на авионика и датчици, и европейската компания MBDA, която създава авиационни оръжия. Част от екипа са и Кралските Военновъздушни сили.

Работата по Tempest върви в границите на отпуснатите през 2015 година £2 милиарда (€2,26 млрд.) за авангардни разработки в региона на бойната авиация.

Уилямсон декларирал, че планът Tempest е отворен за външни сътрудници, които имат опция да допринесат за него финансово или софтуерно. Англия е подготвена да работи с Япония, Швеция и Турция по плана, само че евентуално кръга на заинтересуваните е по-голям.

Британският секретар по защитата декларирал, че в края на 2020 година би трябвало да се вземе решение за това колко от бойния аероплан, който ще бъде основан въз основата на плана Tempest, да се поръча. Машината би трябвало да е в серийно произвеждане към 2035 година и да размени английските Eurofighter към 2040 година


Визия за вероятностите на английската въздушна мощност (отгоре надолу): Lockheed Martin F-35B, Eurofighter Typhoon, Tempest

Много малко бе казано за действителните характерности на Tempest, като от BAE Systems се задоволиха с общи пояснения за машината и качествата ѝ.

Tempest ще бъде построен още от първи ден да работи в мрежова среда. Възможно е да се сътвори пилотируема и безпилотна версия, а машината ще се задвижва от реактивни мотори от последващо потомство, които ще бъдат проектирани да създават доста електрическа сила, която ще може да се употребява от лазерни оръжия. Многоспектралени датчици ще допълват оборудването на самолета, а коптикът ще е виртуален, т.е. цялата информация ще се изобразява на шлема на водача и в кабината няма да има действителни екрани.

Проектът Tempest идва на фона на последните месеци на Англия в Европейския съюз и може да се преглежда и като политическо обръщение. Точно като такова обръщение стартира и френско-германският план FCAS, който целеше да показва задълбочените връзки на Франция и Германия на фона на Brexit.

Проектът носи името на изтребителя от Втората международна война Hawker Tempest. Символично или не, Hawker Tempest е основан въз основата на Hawker Typhoon, който споделя името си с Eurofighter на английска работа.

Tempest бе предстоящо план хладно от Airbus, защото компанията ще си партнира с Dassault по FCAS. Изпълнителният шеф на Airbus Defence and Space Дирк Хоке декларирал, представен от Reuters, че би било най-добре всички страни в Европа да работят дружно по един план.

По обява в списание АЕРО
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР