Великобритания няма да номинира кандидат за еврокомисар преди изборите на

...
Великобритания няма да номинира кандидат за еврокомисар преди изборите на
Коментари Харесай

Великобритания няма да номинира кандидат за еврокомисар преди изборите

Великобритания няма да номинира претендент за еврокомисар преди изборите на 12 декември. Това е декларирал английският дипломат в Европейски Съюз Тим Бароу в писмо до Европейската комисия, оповестиха чиновници в Брюксел и Лондон, представени от " Политико ".

Лидерите на Европейски Съюз неведнъж настояха Англия да избере претендент и това беше едно от изискванията, с цел да се съгласят с пролонгация на Брекзит до 31 януари 2020 година Но съгласно формалните насоки за избори на канцеларията на премиера на Обединеното кралство държавното управление не може да предлага претенденти за високопоставени интернационалните позиции, в това число и за европейски институции, в интервал на избори.

Британското решение да не бъде препоръчан претендент преди изборите, макар многократни молби от страна на Брюксел, слага пред Европейската комисия комплициран юридически проблем и основава риск за ново забавяне на встъпването ѝ в служба.

Бъдещият ръководител Урсула фон дер Лайен и нейният лицей на комисарите трябваше да стартират работа на 1 ноември, само че датата беше отсрочена, откакто Европейският парламент отхвърли трима претенденти за комисари (повече четете тук).

Екипът на Фон дер Лайен в този момент се надява новата Комисия да може да стартира работа на 1 декември, в случай че днешните чувания на тримата номинирани от Унгария, Франция и Румъния бъдат сполучливи.

Отказът на Англия да уточни претендент обаче може да значи ново закъснение или да наложи предприемането на стъпки, които да предотвратят оборване на легитимността на Европейска комисия. Юристите в евроинституциите проучиха евентуалните последствия от неналичието на английски претендент, а някои от правните служби на Европейски Съюз стигнаха до разнообразни изводи.

Високопоставен посланик от Европейски Съюз разяснява във вторник: " Засега няма сигнали, че британците ще назначат нов комисар по време на актуалната предизборна акция. Въпреки това чакаме назначението на Комисията да не бъде забавено вследствие на това ".

В сряда представителят на Европейска комисия Мина Андреева отхвърли да отговори на многократни въпроси дали Комисията може да встъпи в служба без английски член. " Ние не отговаряме на хипотетични въпроси – това е предполагаем въпрос ", сподели Андреева. " Взехме под внимание и формалната позиция на представителя на английския министър председател, който сподели, че те ще спазят правните си отговорности ", уточни Андреева, имайки поради коментар на представителя на Борис Джонсън от понеделник. " Ако няма отговор на писмото на бъдещия ръководител, може да приказваме още веднъж ", добави тя.

Англия е задължена да номинира претендент за еврокомисар до момента в който е членка на блока, само че в предишното е имало няколко случая, когато Европейски Съюз е функционирал с по-малко представители.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (534)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР