Великобритания и Европейският съюз спират вноса на руски въглища от

...
Великобритания и Европейският съюз спират вноса на руски въглища от
Коментари Харесай

ЕС спира вноса на руски въглища от сряда

Великобритания и Европейският съюз стопират вноса на съветски въглища от 10 август в границите на глобите, въведени в светлината на съветското настъпление в Украйна. Ограниченията имат за цел да нанесат вреди на съветската стопанска система, предава ТАСС.

Русия е един от най-големите снабдители на въглища за страните от Европейски Съюз. Според данните на Министерството на енергетиката на Руската федерация, през 2021 година Русия е доставила на страните от Европейски Съюз 48,7 млн. тона въглища, или 21,8% от общия импорт на тази суровина. През 2020 година тази цифра е била 22%.

В същото време Англия трябваше да предприеме много съществени ограничения, като се има поради, че страната беше доста подвластна от съветските доставки на въглища. Според статистиката за 2021 година 48% от всички въглища в страната идват от импорт, чийто общ размер е 4,6 млн. т. От тях 43% са съветски въглища.

Както съобщи представителят на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер на брифинг на 5 август, Брюксел чака всички страни от Европейски Съюз да съблюдават възбраната за импорт на въглища от Русия, макар енергийната рецесия. Той напомни, че ембаргото върху доставките на съветски въглища е част от петия пакет от наказания, признат през април, а на 10 август завършва преходният интервал, през който беше позволено закупуването на съветски въглища и Европейска комисия е уверена, че всички страни от Европейски Съюз ще съблюдават това ограничаване.

Въпреки огромната роля на Русия в снабдяването на Европа с въглеводороди, страните от Европейски Съюз без проблеми се споразумяха за петия пакет от наказания против Руската федерация, отбелязва ТАСС. През април, когато беше взето това решение, европейските водачи не чакаха, че ще бъдат изправени пред сериозна енергийна рецесия. Но по-късно те се сблъскаха с последствията от решението на Газпром да понижи притока на газ през Северен поток заради компликации с обслужването на вносното съоръжение, зародили заради западните наказания, както оповестиха от съветската компания.

След това Европейска комисия прикани страните от Европейски Съюз да се приготвят самодейно за цялостно прекъсване на газа от Русия и да приведат в деяние проект за непринудено понижаване на потреблението на газ от всички страни от общността с 15% за интервала от 1 август 2022 година до март 31, 2023 година При тези условия въпросите за несъответствието сред потреблението на въглища и задачите на „ зелената политика на Европейски Съюз “ избледняха на назад във времето и в този момент страните от Европейски Съюз могат да употребяват всевъзможен тип гориво, в това число въглища, с цел да поддържат енергийния си баланс при опазване на глобите против Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР