Велико Търново. За втора поредна година жителите и гостите на

...
Велико Търново. За втора поредна година жителите и гостите на
Коментари Харесай

Велико Търново: За втора поредна година ще се проведе „Звездна нощ над Царевец”

Велико Търново. За втора поредна година жителите и гостите на Велико Търносо ще имат опция да се допрян до необятността и хубостта на звездното небе. По мотив началото на астрономическото лято Регионален исторически музей – Велико Търново още веднъж провежда „ Звездна нощ над „ Царевец ”, оповестиха от музея . Събитието е взаимна самодейност с Народна астрономическа обсерватория и планетариум „ Джордано Бруно ” – Димитровград.
Днес всеки искащ ще може да следи през професионални телескопи етапите на Меркурий и Венера, полярната шапка на Марс, кратерите на Луната, пръстените на Сатурн, спътниците на Юпитер и съзвездията, забележими от нашите ширини през топлите летни вечери.
В светлата част на денонощието посетителите на Архитектурно-музеен резерват +Царевец ” ще следят през специфичен безоблачен телескоп и най-близката звезда до нас – Слънцето.
Събитието ще премине в две елементи: дневна, с наблюдения на Слънцето от 10,30 часа до 18.00 часа и нощна, от 22.00 часа до среднощ. За дневните наблюдения ще се заплаща единствено входната такса за крепостта Царевец, а нощните ще бъдат със свободен достъп.
От съображения за сигурност посетителите на нощните наблюдения ще бъдат въвеждани на територията на крепостта проведено от площад „ Цар Асен I ” в 21.50 часа, 22.30 часа, 23.00 часа и 23.30 часа.
При неприятни атмосферни условия (плътна облачност и дъжд) наблюденията ще се отсрочат за 22 юни, за което навреме ще бъде предоставена информация в уеб страницата на Регионален исторически музей – Велико Търново.
Инициативата „ Звездна нощ на Царевец “ за първи път се организира във връзка Деня на детето на 31 май 2017 година, и даде опция на над 3000 души да следят с телескопи Слънцето, Луната и звездите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР