Велико търново. За поредна година Община Велико Търново се присъединява

...
Велико търново. За поредна година Община Велико Търново се присъединява
Коментари Харесай

Велико Търново: Първият в България поезиомат ще вдъхновява великотърновци и гости в парк „Марно поле“

Велико търново. За поредна година Община Велико Търново се причислява към европейската самодейност Нощ на литературата, проведена в партньорство с Чешкия културен център в България, на 9 май т. година Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . В Нощта на литературата ще бъдат показани творби на знакови европейски създатели, четени от известни и обичани дейци на културата и изкуствата от града. Като съпътстващо събитие, по самодейност и покана на Чешкия културен център, в града от 15 март до 27 април гостува поезиомат - джубокс за слушане на лирика, който ще бъде инсталиран вляво от централния вход на парк „ Марно поле “, зад Военния клуб. Поезиоматът съдържа 20 стихотворения, показани на истинския език и в превод на български. Репертоарът включва 21 произведения на разнообразни модерни европейски поети, в това число български, които показват страната си или съвременността като цяло, записани на звукови файлове, които се избират с бутонна система за ръководство. Автор на плана е Ондржей Кобза от Чехия, а Велико Търново е първият български град, в който поезиоматът ще бъде инсталиран през тази година.
На 19 март от 17:00 ч. Община Велико Търново провежда събитие вид „ флаш моб “, на което ще бъде показан поезиомата, а млади поети и музиканти от Велико Търново ще показват в неофициална конюнктура свои творби.
Каним локални поети, музиканти, хора на изкуството и фенове на поезията да участват и да показват свои или обичани непознати творби. (повече информация за събитието можете да намерите на страницата му във фейсбук)
Поезиомат може да бъде забелязан в Прага (чешка ъндърграунд поезия), в Марианске Лазне и Оломоуц в Чехия, в Киев (антивоенна поезия), в Москва, Лондон и Брайтън (млади модерни европейски поети), във Венеция (поставен особено за Архитектурното биенале), в Ню Йорк (the Beat Generation) и понастоящем се приготвя монтирането на Поезиомат в Берлин, Брюксел и Лодз.
Звуковата апаратура се основава на правилата на звуковите устройства или принадлежности като мегафон и грамофон. Съоръжението е направено от стомана. Състои се от три елементи, които се сглобяват, откакто то е конфигурирано на несъмнено място. Вътре има електронна система, основана на Ардуино хардуер и програмен продукт с отворен код. Устройството има бутонна система за ръководство, която разрешава на всеки елементарно да избере обичаните си стихотворения. Това е главната функционалност на поезиомата. Избери стихотворение, натисни копчето, изслушай записа.
Целта на чешките създатели на плана е да се извърши общественото пространство с художествени концепции и по този метод да разреши на хората да се допрян до изкуството тук-там, на които не чакат. Това е повода да бъде внесемен поезиомат, или по-точно - поезията, на известни площади и улици, както и в зоните за отмора като парковете и междужилищните пространства.
Проектът се реализира с поддръжката на Чешките центрове в Европа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР