Велико Търново. За първи път в България ще бъдат използвани

...
Велико Търново. За първи път в България ще бъдат използвани
Коментари Харесай

Проф. Пламен Кинов, национален консултант по ортопедия: За първи път в България ще бъдат използвани стволови клетки за възстановяване на костни дефекти

Велико Търново. За първи път в България ще бъдат употребявани стволови кафези за възобновяване на костни недостатъци. Иновативният способ ще стартира да се ползва от края на този месец. Това заяви на конференция във Велико Търново проф. Пламен Кинов, зам.-председател на Българското сдружение по ортопедия и травматология и народен съветник по ортопедия, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Той уточни, че по този метод ще се подтикват регенерация при остеонекроза, костни недостатъци и начална фаза на артроза.
„ Така ще дадем опция на организма самичък да се възвърне, а не да протезираме, което е елементарно, само че въпреки всичко протезата е непознато тяло и може да докара до затруднения. Понякога се постанова имплантите да бъдат подменяни при изхабяване, след 10-15 години, само че с трансплантация на стволови кафези, това няма да е належащо, защото ще накараме организмът самичък да се възвърне “, сподели проф. Кинов. Той добави, че стволовите кафези ще се вземат от тазовата кост. Вече са записани първите пациенти. Процедурата ще стартира да се ползва след към две седмици. За задачата българските лекари ще черпят опит от свои сътрудници от Франция, които за пионери в тази област.
Проф. Кинов уточни, че процедурата се предлага да се ползва при лица до 60-годишна възраст. „ След 60 годишна възраст понижава регенеративният капацитет на организма и тогава стволовите кафези не биха били ефикасни “, добави проф. Кинов.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР