Велико Търново. Военен ритуал по издигане на националния флаг на

...
Велико Търново. Военен ритуал по издигане на националния флаг на
Коментари Харесай

Велико Търново: Военен ритуал по издигане на националния флаг на България постави началото на честванията на Националния празник в центъра на града

Велико Търново. Военен обред по издигане на националния байрак на България постави началото на честванията на Националния празник в центъра на града. Малко преди този момент формалните посетители, отпред с кмета на Общината Даниел Панов, се поклониха и сервираха цветя пред Паметника на починалите съветски воини в храм „ Възнесение Христово “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Пред постройката на локалната администрация кметът поздрави стотиците събрали се жители и акцентира гордостта си от опцията да оглави празничната стратегия в града.
„ Днес означаваме едно от най-големите събития в нашата история – Освобождението на България от османско робство. На 3 март 1878 година е възобновена прекъснатата 500 години българска държавност. Сложен е завършек на тъмните времена за нашата еднаквост, материална и нематериална просвета. Преди 140 години нашият народ възстановява своята духовна, културна и политическа независимост. Трети март е знак на новото начало, на вярата и на възкресението ни като народ “, сподели кметът Панов. Последваха и приветствени адреси от побратимени на остарялата столица градове. Ученици от Природо-математическа „ Васил Друмев “ показаха Литературно-музикалната комбинация „ Прослава на Велико Търново! ”. В нея децата припомниха, че 140 години от едно събитие са задоволителна отдалеченост, с цел да се избрани неговото място и значение в обективния исторически развой, с цел да се оценят следите, които то оставя в душевността на даден народ. Това демонстрира и поклонението на цялата българска нация на днешния ден. Празничен благослов бе отслужен от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов при паметника „ Майка България “ и полагане на венци и цветя на благодарност. На събитията участваха още ръководителят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ „ Васил Левски “ бриг. ген. Пламен Богданов, началникът на РУО инж. Розалия Личева, шефове на общински дирекции, народни представители, парламентаристи и стотици жители.
Програмата ще приключи с излъчването на Аудио-визуален театър „ Царевград Търнов- тон и светлина ”.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР