Велико Търново. Във Велико Търново ще отбележат тържествено и подобаващо

...
Велико Търново. Във Велико Търново ще отбележат тържествено и подобаващо
Коментари Харесай

Велико Търново: Атрактивна възстановка ще бъде представена по повод 140-ата годишнина от oсвобождението на града

Велико Търново. Във Велико Търново ще отбележат тържествено и уместно 140-годишнината от oсвобождението на Старата българска столица. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Голямото историческо събитие ще оживее пред жителите и гостите на града с помощта на атрактивна възстановка. Пресъздадено ще бъде завладяването на Конака, дружно с последната престрелка пред тогавашния турски затвор, случила се на 7 юли 1877 година Българските опълченци още веднъж ще изнесат достоверно бойно знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон ще признае своята капитулация пред военачалник Йосиф Гурко, родните опълченци и съветските войски, а към остарелия Конак ще отекнат възгласите „ Свобода ”, „ Да живей ”, „ Ура ”. Възстановката ще бъде кулминационна точка на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново.
Навръх 7 юли, в 18,30 ч. в парк „ Марно поле ” започват осъществяванията на Общинския Биг Бенд. В 19,00 ч. формалните лица, жителите и гостите на Велико Търново ще поднесат цветя пред монумента на военачалник Гурко и пред паметника „ Майка България ”. В 19,45 ч. на площад „ Цар Асен I ” концерт ще изнесат гениите от Професионален фолклорен отбор „ Искра ”. В 21,00 ч. пред крепостта Царевец празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов, а вечерта ще приключи с боен обред и празнична заря.
Кулминацията на празнична стратегия е в съботния 8 юли. В 10,30 ч. стартира огромното шествие по улица „ Гурко ”, което ще премине по цялата калдъръмена алея. Начело ще бъдат военачалник Гурко, казашки офицери на коне, български опълченци и хайдути, съветски бойци, медицински сестри. Община Велико Търново кани всички поданици и посетители на града да се включат в шествието, облечени в национални носии или ризи с шевици.
Веднага след дефилето ще оживее и борбата за Конака. Сражението ще бъде разиграно пред музей „ Възраждане и Учредително заседание ”. Участват 70 реанактори, облечени в достоверни униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. Участниците са от структурите на клуб „ Традиция ” в градовете Велико Търново, Панагюрище, Плевен, Стара Загора и Шумен. След края й започва първият от поредност профилирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.
В съботния ден музей „ Възраждане и Учредително заседание ”, Сарафкината къща и Музеят – затвор ще са със свободен вход за посетителите. Всеки може да прегледа неповторимата галерия „ Сабите на войводите ”. В нея са изложени 44 хладни оръжия, притежавани от 38 войводи и хайдути. Сред тях са сабя, кама и щик на Апостола на свободата Васил Левски, оръжия на революционерите Христо Ботев, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, ятагана на отец Матей Преображенски. Експозицията е подредена в музей „ Възраждане и Учредително заседание ”.
Организатори на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град, Националният боен университет и клуб „ Традиция ”.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР