Велико Търново. В напреднал етап е разработването на новия генерален

...
Велико Търново. В напреднал етап е разработването на новия генерален
Коментари Харесай

Напредва изработването на новия генерален план за организация на движението във Велико Търново

Велико Търново. В напреднал стадий е създаването на новия общоприет проект за организация на придвижването във Велико Търново. Отговорната работа е предоставена на квалифицираните специалисти от Института по транспортно строителство и инфраструктура. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Проектантите показаха резултатите досега по време на работна среща, ръководена от заместник-кмета по строителство и устройство на територията проф. Георги Камарашев. Присъстваха също представители на институциите, ангажирани с организацията на придвижването и пътния надзор, на цивилен сдружения, превозвачи и таксиметрови компании, шефове на учебни заведения и детски градини и други

Д-р инж. Христо Грозданов напомни, че в онлайн допитване са взели участие над 1600 великотърновци, или четири пъти повече от предстоящото. Той уточни, че данните демонстрират желанието на болшинството от хората да се придвижват в границите на града, ползвайки градски превоз, колела или пешком. Една от заложените от проектантите хрумвания е за основаването на велосипеден кръг – кръгът е по часовниковата стрелка и обгръща улица „ Краков “, бул. „ България “ и бул. „ Никола Габровски “.

Проф. Георги Камарашев уточни, че генералният проект за организация на придвижване е стратегически вид документ, очертаващ дълготрайна визия за посоките и направленията на трафика, за пропускливостта на кръстовищата, за изискванията за пешеходци и велосипедисти, за развиването на публичния и различния превоз. Всички участници в срещата се сплотиха към мнението, че с генералния проект би трябвало да бъде даден отговор на въпроса по какъв начин си показват великотърновци своя град в идващите 5, 10 или 20 години – дали акцент да бъде подложен върху колите, или на пешеходците, велосипедистите и актуалния градски превоз.

На 16 декември от 17.00 часа в огромната зала на Община Велико Търново ще се състои публично разискване, на което ще бъдат показани резултатите от проучването на съществуващата организация на придвижване и обрисуваните благоприятни условия и решения.

Към момента екипът е направил детайлно наблюдаване на 15 основни кръстовища в града – както най-натоварените, по този начин и тези с най-голяма централизация на пътно-транспортни катастрофи. Обхванати са и пресечките, за които се чака увеличение на употребата през идващите пет години. За всяко кръстовище има по 14-часово видеодосие както в пиковите моменти, по този начин и при условия на естествен трафик. Заснемането ясно демонстрира по какъв начин се образуват колоните от транспортни средства, в какви направления се разпределят. Направени бяха и специфични наблюдения с дронове на най-натоварените пресечни точки. Технологията се употребява за пръв път и с изключение на данните за трафика, софтуерът пресмята и рисковете от пораждане на ПТП.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР