Велико Търново. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм Д-р Васил

...
Велико Търново. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм Д-р Васил
Коментари Харесай

Ученици от гимназията по туризъм във Велико Търново ще проучват скални манастири по време на поклонническия поход „Св. Иван Рилски“

Велико Търново. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон “ във Велико Търново ще се включат в поклонническия поход „ Св. Иван Рилски “. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново преподавателят в гимназията Евгени Коев. Походът ще тръгне от 14 юли от Никопол, като последна точка е София. След това групата от Велико Търново ще се слее с националния поклоннически поход „ Рилския вълшебник “ от столицата до Рилския манастир, който се провежда сред 1 и 6 август всяка година, от 2010 година насам. В прекосяването на маршрута ще се включат Евгени Коев и двама негови възпитаници от Клуба по спелеология към учебното заведение. Основна тяхна цел ще е да събират данни за забавни места в селищата, през които минават. Те ще прегледат естествени и културни забележителности. „ Ще се постараем да картираме единствената непокътната до този миг жилищна скална къща в България. Тя е съвсем в руини, само че е непокътната в по-голямата си част. Ще документираме това, което е останало. От наша позиция това е една забележителност, която би трябвало да бъде съхранена и вероятно възобновена по-нататък, с цел да бъде превърната в едно забавно място за туризъм. Преди 10-ина дни научихме за още един скален манастир, който е по маршрута на поклонническия път. Ще използваме времето си да локализираме и да проучим и този скален манастир, за който нямаме никакви сведения. Информацията, която получихме беше от локалните хора, от преданията и паметта, която е непокътната в селото, през което минахме по време на изследването на маршрута “, добави Евгени Коев.
Маршрутът на поклонническия поход „ Св. Иван Рилски “ минава през Никопол, Долни Дъбник, Луковит, Роман, Мездра, Враца, София и приключва на 6 август в Рилския манастир.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР