Велико Търново. Ученици и студенти разгледаха Съдебната палата във Велико

...
Велико Търново. Ученици и студенти разгледаха Съдебната палата във Велико
Коментари Харесай

Велико Търново: Ученици и студенти разгледаха Съдебната палата в града в „Деня на отворените врати“

Велико Търново. Ученици и студенти разгледаха Съдебната палата във Велико Търново в „ Деня на отворените порти “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Инициативата бе открита от заместник-председателят на Апелативен съд – Велико Търново Мая Маркова и зам.-апелативния прокурор Таня Недкова. Присъстваха студенти от Юридическия факултет на Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “ и възпитаници от пет великотърновски учебни заведения – ПГ по туризъм „ Д-р Васил Берон “, ПГ по строителство, геодезия и архитектура „ Ангел Попов “, СУ „ Емилиян Станев “, СУ „ Вела Благоева “ и ОУ „ Патриарх Евтимий “. Те се включиха в осведомителни турове, в границите на които разгледаха другите служби в съдилищата и се срещнаха с работата на чиновниците.
Първата обиколка бе на Районния съд, където те разгледаха приспособените стаи за чуване на деца. В Окръжен съд те участваха на проява на софтуера за синтез на тирада, а в Апелативен съд се срещнаха със системите за видеоконферентна връзка, далечен достъп до електронните папки по каузи и инцидентното систематизиране на каузи. Предстои провеждането на среща-дискусия на съдии, прокурори и следовател с възпитаници по въпроси, свързани с работата на правосъдната власт. „ Младите хора ще имат опция да задават въпроси. Искаме да се получи една по-неформална полемика, като за всички са планувани грамоти за присъединяване “, уточни Пламен Караиванов, специалист „ връзки с обществеността ” в Съдебната палата.
Програмата продължава с ролево показване на наказателно произвеждане, в което ще се включат студентите от Юридическия факултет на Великотърновския университет. Всеки от тях ще има опция да влезе в ролята на очевидец, следовател, арбитър, прокурор, обвиняем и цивилен просител. За сюжет ще бъде употребявано действително дело по нашумял престъпен случай. „ Делото е архивно, само че са заменени имената, с цел да няма наранени лица. Целта е студентите да видят по какъв начин се провело то и да възпроизведат метода, по който тогава е протекло цялото следствие и правосъдното разследване. За студентите това е едно положително упражнение, с цел да могат да упражнят на процедура това, което са изучавали единствено теоретично. Смятам, че самодейността ще бъде потребна за младежите, с цел да си основат от първо лице визия за работата на правосъдните органи. Надяваме се, че това ще спомогне за повишение на тяхната правна просвета и че ще им бъде забавно “, добави Караиванов.
Традиционната самодейността „ Ден на отворените порти “ се организира взаимно сред всички органи на правосъдната власт в палатата – Районен, Окръжен и Апелативен съд, Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура и Окръжния следствен отдел.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР