Велико Търново. Танцови ансамбли от девет държави ще участват в

...
Велико Търново. Танцови ансамбли от девет държави ще участват в
Коментари Харесай

Велико Търново: Танцови ансамбли от девет държави ще участват в 21-то издание на Международния фолклорен фестивал в града

Велико Търново. Танцови ансамбли от девет страни ще вземат участие в 21-то издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Това заяви на конференция президентът на фестивала Емил Павлов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Тази година участниците са от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България. Ще се проведат общо 18 концерта в градовете Велико Търново, Добрич, Дряново, Трявна и други градове, като осем от концертите ще са навън в Летен спектакъл в парк „ Марно поле “ във Велико Търново. Емил Павлов добави, че 21-я Международен фолклорен фестивал – Велико Търново се организира под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Организатори са Национална Секция на CIOFF България и Община Велико Търново.
За първи път на сцената във Велико Търново ще се изявят участници от Боливия и Малайзия. Участниците от Боливия са “ADAF Bolivia ”. По думите на Павлов групата е на високо художествено равнище. Танцьорите ще показват културната традиция на Южна Америка и „ дяволските танци “, присъщи за годишния карнавал Оруро – една от най-известните атракции на континента. Повече от 30 музиканти и танцьори от Коста Рика ще оцветят сцената на фестивала. В репертоара на групата са показани три района на страната – Гуанакасте, Лимон и Пунтаренас. След 10-годишно спиране на сцената в Летния спектакъл ще се изяви и отбор от Венецуела. Изпълнителите са част от венецуелската общественост, живееща в Маями. Участниците от Мексико са представители на столицата на централно-западния щат Халисто – Гуадалахара. Всички те са студенти от Техническия университет в Монтерей. През 2010 година този отбор е избран от публиката на Международния фолклорен фестивал за Група на публиката. Те ще се показват с нов репертоар, феерични костюми и незабравимата музика на мариачите.
Китай ще бъде показан от 28 неповторими реализатори от Музикалната консерватори ZJCM. Емил Павлов означи, че обичаните на великотърновската аудитория „ Летящи грузинци “ още веднъж ще се изявят на сцената на Международния фолклорен фестивал. Фолклорният отбор от университета в Тбилиси тази година ще се показа с напълно нова стратегия. След дълго спиране присъединяване във фестивала ще вземе и група от Русия. Великотърновската аудитория ще има опция да следи Националния фолклорен отбор на Русия „ KALINKA “. Това е една от най-известните обединения в страната, притежател на голям брой национални и задгранични награди, с повече от 50 хореографски композиции в репертоара си.
Българският фолклор ще бъде показан от Фолклорен танцов състав „ Търновче “, Професионален фолклорен отбор „ Искра “ от Велико Търново, Фолклорен отбор „ Сидер Войвода “ от Горна Оряховица, Детско фолклорно студио „ Раховче “, Фолклорен отбор „ Жар “ от София и за първи път Фолклорен отбор „ Развитие “ от Севлиево. Ансамблите ще вземат участие в дефилетата и в българската вечер, която ще се състои на 27 юли (петък).
Концертите ще са всяка вечер от 20.00 часа. Откриването ще се организира на 21 юли (събота), като дефилето ще тръгне от Студентския стол в 18.30 часа. За 19.00 часа е планувано показване на съставите пред постройката на Община Велико Търново, а от 20.00 часа стартира концерт в парк „ Марно поле “.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР