Велико Търново става логистичен и инвестиционен център на България. Не

...
Велико Търново става логистичен и инвестиционен център на България. Не
Коментари Харесай

Проф. Костадин Ангелов: Инвестиции за 200 млн. чакат „Хемус“ да стигне Търново

 izbori_2023_v1_014

Велико Търново става логистичен и капиталов център на България. Не едно и две бяха заглавията в локални, районни и национални медии допреди две години, когато стремително се строеше автомагистрала „ Хемус “. А капиталовият интерес ставаше още по-голям поради плануваното кръстосване на аутобана с друга съществена автомагистрала – от Русе до Велико Търново и към тунела под Шипка.

 

Това съобщи лидерът на листата на ГЕРБ/СДС във Велико Търново проф. Костадин Ангелов.

В края 2018-а година кабинетът „ Борисов 3 “ направи дългочакан в цяла Северна България ход – в специфична сметка бяха отделени 1 милиарда и 300 млн. лв. за довършването на автомагистрала „ Хемус “. С тези пари до 2024-а година трябваше да се построят 128 км. от Боаза до Велико Търново и оттова – до Белокопитово /Търговище/, напомня той и прибавя:

Стотици машини от всевъзможен тип и служащи всеки ден можеха да бъдат видени по трите лота от „ Боаза “ край с. Български извор чак до разклона на Автомагистрала „ Хемус “ с пътя Плевен-Ловеч. Така до пролетта на 2021-а година, до когато строителството беше задоволително интензивно, с цел да се съблюдава оповестеният период. Проектираха се останалите километри до Велико Търново и Белокопитово. Въпреки цялата тежест върху стопанската система, страна и общините, паднала поради ковид-пандемията, работата по автомагистралата не загуби ритъм, с цел да даде подтик на икономическото възобновяване след Ковид-19. А за аутобана от Русе до Търново се чакаше отварянето на новата европейска стратегия за транспортна съгласуваност – по него машините трябваше да влязат през есента на 2021-а година.

Магистралите стопираха с началото на политическата рецесия през май 2021-а година. Кирил Петков и Асен Василев и тогава бяха министри, напомня проф. Костадин Ангелов, лидер на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново. Той е безапелационен – блокирането на „ Хемус “ и „ Русе-Велико Търново “ е една от най-големите неточности на „ смяната “. Това е удар против цяла Северна България – удар по стопанската система, вложенията, виталния стандарт, приходите на българите.

Чегъртането на строителните контракти за „ Хемус “ и гръмките появи в медиите на един някогашен вътрешен министър се провалиха - инспекциите обаче демонстрираха, че няма нищо неправилно. И до момента се заплаща по тях, само че два пъти по-скъпо поради забавянето. Беззаконие имаше – само при ареста на Борисов. Каза го и Държавният департамент на Съединени американски щати преди дни.

Днес по Автомагистрала „ Хемус “ въпреки всичко се работи, въпреки и с 20 пъти по-малки темпове. Кога ще тръгне строителството на Автомагистрала Русе-Велико Търново, също не е ясно. Един някогашен министър председател се похвали, че има по какъв начин да спре тази автомагистрала и го направи, напомня проф. Ангелов.

Двете години застой водят до неосъществени вложения за над 200 млн. лв. във Велико Търново. И сумата не е пресилена, продължава проф. Костадин Ангелов. Представители на три огромни компании от Западна Европа имат действителен интерес за основаване на високотехнологични предприятия във Велико Търново. Плановете им са в границите на три години да отворят над 2500 работни места. Сферата е повече от перспективна – съставни елементи за автомобилната промишленост. Днес осъществена инвестиция към момента няма и аргументите са единствено две – замръзналите автомагистрали и политическата рецесия в България. По същата причина остават на хартия и желанията на китайска компания за произвеждане на акумулатори за електрически рейсове.

 

Щета за целия район е и блокираният актуален транспортен възел до Горна Оряховица – интермодалният терминал. Обектът бе вкаран в Плана за възобновяване и резистентност от ГЕРБ, само че държавното управление на Политическа партия го извади и лиши района от 25 млн. лв., показва проф. Костадин Ангелов.

„ Магистралите „ Хемус “ и Русе-Велико Търново остават приоритет за ГЕРБ – ще ги построим, без значение от наследството от „ смяната “. Северна България би трябвало да върви на една скорост с Южна България, а не противоположното “, безапелационен е проф. Ангелов. Същото споделя и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов при визитата си в Търново на 19 март. За задачата обаче България би трябвало да има постоянно държавно управление още в този момент – след 2 април. Такова държавно управление не може да се образува без водещата роля на ГЕРБ-СДС.

„ Ние единствени се борим за постоянен кабинет, а не към партийни сметки за избори 2 в 1 наесен. Три пъти сме вадили България от рецесиите, ще го създадем и в този момент. Винаги сме поставяли интереса на страната и на хората пред партийните сметки “, безапелационен е проф. Костадин Ангелов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !      

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР