Велико Търново. С впечатляващ концерт Детско-юношески фолклорен ансамбъл Българче отбеляза

...
Велико Търново. С впечатляващ концерт Детско-юношески фолклорен ансамбъл Българче отбеляза
Коментари Харесай

Велико Търново: С впечатляващ концерт ансамбъл „Българче” отбеляза 50-годишния си юбилей

Велико Търново. С впечатляващ концерт Детско-юношески фолклорен отбор „ Българче ” означи 50-годишния си празник, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Събитието мина при голям интерес – над 2500 великотърновци запълниха до краен лимит Двореца на културата и спорта „ Васил Левски ”, където бе спектакълът. Кметът на Старата столица Даниел Панов също почете концерта и в приветствените си думи акцентира, че отбор „ Българче ” е една от емблемите на Велико Търново.
„ Изключително се вълнувам, че през днешния ден сме дружно, че толкоз доста великотърновци от всички краища на България и на света са се завърнали в родния град, с цел да отбележат 50-годишния празник на Детско-юношески фолклорен отбор „ Българче ”. Вече половин век фолклорната групировка е насладата и гордостта на Велико Търново и ревнив страж на българщината. Многобройните награди от музикалната сцена в България и в чужбина, които отбор „ Българче ” е завоювал през годините, издигат престижа и престижа на старопрестолния град ”, сподели Даниел Панов. Веднага след встъпителните си думи той предложения на сцената създателя и пръв живописен началник на ДЮФА „ Българче ” – маестро Михаил Дюлгеров, дружно с актуалните ръководители – Галя Иванова, доцент Митко Димитров и Петър Петров. „ Ансамбъл „ Българче ” е школа по родолюбие за хиляди великотърновци. Дълбок реверанс пред вас, задето възпитанието на нашите деца в дух на родолюбие, познаване и запазване на фолклора, традициите и обичаите, са ваша идея ”, обърна се Даниел Панов към тях. Градоначалникът изрече признателност и на всички хора, които през десетилетията са обучавали възпитаниците на ДЮФА „ Българче ”.
За големия принос за опазването и популяризирането на българската национална ария и танц, на фолклора и традициите, ансамбълът бе почетен с високото отличие – Почетен знак на Кмета на Община Велико Търново, както и със Старопрестолна грамота. Даниел Панов ги връчи на Галя Иванова, доцент Митко Димитров и Петър Петров.
С 5000 лв. Общината ще подкрепи турнето на групировката в Букурещ, обезпечени бяха средства и за новите северняшки носии. Още 5000 лв. ще отпусне Министерството на образованието и науката – за нови музикални принадлежности.
Освен впечатляващите осъществявания на 150-е деца и младежи от музикалния, танцувалния и хоровия състав на ансамбъла, изненада за публиката бе появяването на огромна сборна групировка от някогашни ученици. „ Ветераните ” на ДЮФА „ Българче ” демонстрираха, че школовката по родолюбие и фолклор остава за цялостен живот.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР