Велико Търново. С пъстра поредица от събития Велико Търново ще

...
Велико Търново. С пъстра поредица от събития Велико Търново ще
Коментари Харесай

Велико Търново: С богата културна програма ще бъде отбелязан празникът на града

Велико Търново. С пъстра поредност от събития Велико Търново ще означи своя празник – 22 март, отдаден на славната победа на цар Иван Асен II над епирския държател Теодор Комнин и на последвалото господство на Второто българско царство. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . По традиция, програмата стартира в 7.30 часа с празнична литургия в храма „ Свети Четиридесет мъченици ”, която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий. След молитвата публични лица, поданици и посетители на града ще поднесат цветя на саркофага на цар Калоян.
В двора на църквата реликва ще проехти текстът от Асеневата колона. Кметът на Велико Търново Даниел Панов ще произнесе слово, след което митрополит Григорий ще освети знамената и ще отслужи благослов,
В 9.45 часа е началото на огромното празничното шествие, отпред на което ще бъдат възпитаници, носещи портрети на благодетелите на града. То ще тръгне от двора на храма „ Свети Четиридесет мъченици ” и ще приключи пред постройката на общината. В 10.30 часа на сцената пред кметството кметът Даниел Панов ще направи празнично послание към великотърновци и гостите на града, а митрополит Григорий ще се помоли за здравето на всички.
В 11.00 часа в залата на Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов ” Великотърновският общински съвет ще заседава тържествено, ще бъдат оповестени носителите на званието „ Почетен жител ” и на премията „ Велико Търново ”. В същия час пред общината стартира празничният концерт. Публиката ще бъде зарадвана от Любо Киров, Севдалина и Валентин Спасови, ще се извие и огромно хоро. В следобедните часове на сцената ще се изявят доста локални реализатори и сформира.
В 15.00 часа в Музей „ Възраждане и Учредително заседание ” ще бъде открита изложбата „ Учредителите. Търново и българската държавност ”, която показва дневниците на първите законотворци на Следосвобожденска България.
В 17.00 часа пред Европейския център стартира техно-парти, а 30 минути по-късно оттова ще тръгне известният стрийт церемониал, който се организира за двадесета поредна година. Кулминацията на празника е в 20.00 часа с аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “. Едновременно с шоуто, небето над площад „ Цар Асен I “ и крепостта Царевец ще бъде обагрено от зрелищна заря.
Навръх 22 март Царевец, църквата „ Свети Четиридесет мъченици “ и Музей „ Възраждане и Учредително заседание “ ще са със свободен вход. Безплатен пешеходен тур с сказка ще обхване старините и църквите в квартал „ Асенов “. Обиколката стартира в 14.00 часа от храма „ Свети Димитър ” и приключва на Царевец.
Празничната стратегия продължава и през уикенда. Във Велико Търново ще гостува Международният фестивал за анимационни филми „ Златният кукер “ - прожекциите са подарък от общината за дребни и огромни. Филмчетата ще бъдат предавани и в събота, и в неделя - от 11.00 и 14.00 часа в огромната зала на кметството.
На 23 март в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “ е концертът с присъединяване на тенора от Старозагорската опера Симеон Симеонов. Ще звучи музика от учителя Петър Дънов и международна класика. Съботната вечер е отредена за първото по рода си „ Парти в парка “, включващо богата концертна стратегия, съчетаваща фолклор, поп и рок-музика онлайн с лазерно шоу и заря. Събитието ще бъде в парк „ Марно поле “, а началото му е в 19.00 часа. Входът е свободен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР