Велико Търново. С най-значимите и съдбоносни моменти от управлението на

...
Велико Търново. С най-значимите и съдбоносни моменти от управлението на
Коментари Харесай

Велико Търново: Със сватбите на Иван Асен II започва средновековния фестивал на Царевец

Велико Търново. С най-значимите и съдбоносни моменти от ръководството на великия български цар Иван Асен II ще стартира Международният фестивал „ Средновековен Търновград ” на крепостта Царевец във Велико Търново, оповестиха от Регионален исторически музей .
Форумът е отдаден на 800 години от интронизацията на бележития феодален държател и ще стартира на 29 юни вечерта с театрална режисура „ Сватбите на Йоан Асен II “ на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “ – Велико Търново.
В Двореца на средновековната цитадела още веднъж ще се разиграят историческите събития, обвързван с премислените от Иван Асен II династични бракове довели до подсилване и разширение на Второто българско царство.
Постановката е по текст на артиста Иван Митев, който ще се въплъти в ролята на търновския патриарх Йоаким. В спектакъла ще вземат участие Милен Иванов (Иван Асен II), Виктор Терзийски (унгарския крал Андраш II), Детелин Кандев (севастократор Александър, брат на царя), Лилия Иванова (Анна, първа брачна половинка на царя), Стефка Златкова (унгаркаската принцеса Анна-Мария) и други Режисьор на постановката е Антони Цонев.
Над 150 реанактори от Румъния, Сърбия, Украйна и Унгария и България ще се включат в средновековния фестивал във Велико Търново. На крепостта Царевец от 29 юни до 1 юли те ще реконструират бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. Ще бъдат показани разнообразни бойни техники за боравене с оръжие от епохата, демонстрационни шампионати и сражения, разнообразни игри, танци и занимания.
Международен фестивал „ Средновековен Търновград “ се провежда за четвърта поредна година от община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално сдружение ”Традиция ” – Регионален клон Велико Търново. Изданието през тази година е част събитията, с които Старата столица взе участие в националната стратегия за Европейската година на културното завещание 2018.
Официалното разкриване на форума е в 19.00 часа на 29 юни, (петък), в Двореца на крепостта Царевец.
Достъпът до средновековния фестивал е свободен, като се заплаща единствено входната такса за архитектурно-музейния резерват. Вечерните събития от 18.00 до 21.30 часа са с вход свободен за крепостта Царевец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР