Велико Търново. Повече от 100 реконструктори от страната и чужбина

...
Велико Търново. Повече от 100 реконструктори от страната и чужбина
Коментари Харесай

Велико Търново: Над 100 реконструктори идват на фестивала “Ежедневието на средновековен Търновград“

Велико Търново. Повече от 100 реконструктори от страната и чужбина ще се включат във второто издание на фестивала „ Ежедневието на феодален Търновград ” от 30 юни до 2 юли 2017 година на крепостта Царевец във Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Атрактивното събитие се провежда от Община Велико Търново, Регионален исторически музей - Велико Търново и Сдружение с нестопанска цел „ Търновци “ – Велико Търново и тази година е под мотото „ Възходът на Калоян ”.
В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа през междинните епохи ще вземат участие групи и свободни реконструктури и занаятчии от страната и чужбина.
На Царевец ще се показват групите „ Бели орлови " от Белград,,Република Сърбия, познатата от миналогодишното издание група “Ursului brun ”(„ Кафява мечка “) от румънската столица Букурещ и трансилванска група за " жива история “ „ Черният змей “. Във фестивала ще се включат и българските групи Сдружение за исторически възстановки " Чигот " – Варна, Сдружение за възобновяване и предпазване на българските обичаи " Авитохол " – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна тайфа “Барадж ” – Пазарджик, Група „ Верени “ – София, „ Средновековна цитадела Туида ” – Сливен, Проект „ Св. Лазар “ и домакините от Сдружение с нестопанска цел „ Търновци “ – Велико Търново.
Вълшебната музика на междинните епохи ще може да се чуе вечерта на 1 юли (събота), в Царския замък по време на концерта на група „ Ериней “.
Своите умения в старите занаяти ще показват и свободните реконструктори Мариан Маньовски от София (изработване на сложносъставeн лък), Борис Бедросов от Бургас (майстор ковач, експерт по източни хладни оръжия и брони), Иван Рендаков от Пловдив (майстор по отливки от бронз, обработка на стъкло, бижутер), Емил Маринов от Шумен (майстор на студеното коване на цветни метали), Калина Атанасова от Варна (български средновековни костюми), Йордан и Жана Сивкови от Добрич (ранните български оръжия, дрехи и нрави), Ивайло Енев от Русе (майстор-ковач на брони, шлемове и щитове), Надежда Николова от Шумен (майстор на бижута, облекло и аксесоари от интервала на първо и второ българско царство), доктор Константин Колев от София (реконструкция на нормански боец и наемник във византийската войска в интервала XI-XIIвек) и Стефан Стефанов от Шумен (майстор-резбар).
Достъпът до фестивала е свободен, като се заплаща единствено входна такса за Архитектурно-музеен резерват „ Царевец “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР