Велико Търново. Под мотото Възходът на цар Калоян“ ще премине

...
Велико Търново. Под мотото Възходът на цар Калоян“ ще премине
Коментари Харесай

Нелина Църова, Община Велико Търново: Под мотото „Възходът на цар Калоян“ ще премине тазгодишното издание на Реанакторския фестивал във Велико Търново

Велико Търново. Под мотото „ Възходът на цар Калоян “ ще премине тазгодишното издание на Реанакторския фестивал във Велико Търново. Това сподели в предаването „ Царевград Търнов - славата и величието на България “ на Радио „ Фокус “ Нелина Църова, шеф Дирекция „ Култура и туризъм “ към Община Велико Търново. По думите й идното второ издание на фестивала ще бъде отдадено на 822-ата годишнина от интронизацията на цар Калоян и 810 години от неговата гибел. Официалното разкриване на събитието ще се състои на 30 юни на площад „ Цар Асен I “ в остарялата столица.
Тя добави, че исторически реконструкции, тогавашния обичай и воински умения на българи и византийци през междинните епохи са част от нещата, на които посетителите ще станат очевидци. „ Средновековният лагер ще бъде построен в крепостта „ Царевец “ на мястото където фактически са се случвали тези събития. Като съществени акценти на събитието на 1 юли ще бъдат показани историческа възстановка-с моменти от борбата при Одрин, когато е покорен император Балдуин Фландърски, посрещането на царя и неговите войни в Търново, а вечерта от 19.00 часа ще бъде показано коронясването на цар Калоян. Подготовката на тези събития коства доста време, защото са употребявани средновековни текстове, само че и такива на модерни създатели. Зрителите ще получат доста цялостна и атрактивна визия за Средните епохи, поднесена на актуален език, с цел да е по-разбираемо и налично “, изясни тя.
Нелина Църова добави, че присъединяване във фестивала ще вземат голям брой реанакторски клубове от страната, като ще има посетители и от Сърбия и Румъния. „ Друго забавно събитие, заложено в културния календар на Община Велико Търново, е и Вторият летен сезон на българските оперни театри „ Сцена на вековете “, който ще бъде открит на 8 юли и ще продължи до 8 септември. В рамките на събитието ще бъдат показани 10 заглавия на типичен опери, мюзикъли и оперети “, сподели още Нелина Църова.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР