Велико Търново. По повод големия християнски празник Покров на Пресвета

...
Велико Търново. По повод големия християнски празник Покров на Пресвета
Коментари Харесай

Велико Търново: По повод празника Покров на Пресвета Богородица в църковните храмове във града се отслужва Света литургия

Велико Търново. По мотив огромния християнски празник Покров на Пресвета Богородица в църквите във Велико Търново се отслужва Света Литургия, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Рано тази заран църковните камбани на православните храмове в града възвестиха началото на празника. Във всички епархии на Българската православна черква се отслужва Света Литургия. Стотици миряни се молят за здраве и благополучие.
В традицията на Църквата денят се свързва с явяването на Света Богородица в църквата във Влахерна през 10 век. Градът бил застрашен от нахлуване на сарацините. Събрали се били за молитва голямо голям брой хора и единият от тях, свети Андрей Юродиви, видял Богородица да разстила покривалото (покрова) си над присъстващите в символ на отбрана.
Празникът Покров на Божията Майка се отбелязва единствено в славянските страни – евентуално тъй като св. Андрей бил славянин по генезис. В Руската черква празникът е открит към XII век. В Константинопол, въпреки и да не чествали този празник, са възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската черква имало икона на Божията Майка в този тип, както Тя се явила на св. Андрей.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР