Велико Търново отбеляза големия български и християнски празник Димитровден, заедно

...
Велико Търново отбеляза големия български и християнски празник Димитровден, заедно
Коментари Харесай

Велико Търново отбеляза 832-годишнината от въстанието на Петър и Асен

Велико Търново означи огромния български и християнски празник Димитровден, дружно с 832-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен, довело до възобновяване на българската страна. Много поданици на старопрестолния град, дружно с кмета Даниел Панов се включиха в деянията по случай едно от най-големите събития в българската история. Честванията започнаха в църквата " Успение Богородично” в квартал " Асенов”, където бе отслужена празнична литургия. Даниел Панов, жителите и гостите на Велико Търново се поклониха пред иконата на Димитър Солунски - светец, който е считан за един от покровителит на Старата столица и на България. След края на службата последва литийно шествие по улиците на квартал " Асенов”, приключило в храма " Св. Димитър Солунски”, където на 26 октомври 1185 година първите Асеневци вършат решителна крачка към възобновяване на българското царство.

В словото си кметът Даниел Панов напомни голямата значителност на въстанието отпреди 832 години. Той уточни, че случилото се точно на Димитровден през 1185 година е един от най-големите образци по какъв начин обединени от национална идея, българите могат да се опълчват на всяка велика мощ. " Това единение демонстрира, че въпреки и дребен, българският народ е смел и заслужен, кадърен да прави чудеса ", акцентира Панов.

" Тук в църквата " Св. Димитър ", братята боляри Петър и Асен подвигат въстание против Византия и възраждат българската страна. Търновград става столица на Второто българско царство и център на независимата българска черква. Двамата братя дават един от най-ярките образци за приемствеността в държавното строителство – те се афишират за наследници на онази България от времето на царете Симеон, Петър и Самуил. Освен, че е измежду най-важните исторически събития, въстанието точно на Димитровден през 1185 година е част от нашата българска еднаквост, от нашето българско ДНК. Почитта и поклонението пред нашите почтени предшественици е нашият дребен принос в съхраняването на българската историческа памет”, сподели още Даниел Панов. Кметът на Велико Търново напомни, че с изключение на подвига на Свети Димитър Солунски, на 26 октомври българският народ уважава майсторлъка и занаята на строителите, дюлгерите, архитектите, строителните инженери, проектантите и конструкторите.

Празникът продължи с молебен за здраве и освещаване на курбан супа, фолклорна стратегия и църковни песнопения. Сред формалните посетители бяха още регионалният шеф проф. Любомира Попова, ръководителят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ръководителят на Областната камара на строителите Любомир Шербетов, представители на разнообразни институции и организации. Финал на отбелязването на Димитровден и 832-годишнината от въстанието на Петър и Асен ще бъде прожекцията на аудио-визуалния театър " Царевград Търнов – Звук и светлина”. Шоуто ще може да бъде следено от площад " Цар Асен I” и ще стартира в 20:00 ч.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР