Велико Търново. Обявен е международният архитектурен конкурс за нов градски

...
Велико Търново. Обявен е международният архитектурен конкурс за нов градски
Коментари Харесай

Велико Търново: Обявен е международният конкурс за нов градски център на града

Велико Търново. Обявен е интернационалният архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, чието основаване е планувано да бъде върху територията на Старото военно учебно заведение. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Поканата е оповестена по реда на Закона за публичните поръчки. Процедурата, критериите, изискванията и условията са оповестени в четири профилирани интернационалните уеб страницата, следва оповестяването им и в още няколко. Жури от висококвалифицирани архитекти от България, Англия, Дания, Италия, Русия и Франция ще прави оценка плановите оферти. Срокът за подаването им е до 20 юли, а регистрацията и присъединяване в процедурата е гратис. Концепции могат да подават дипломирани архитекти или екипи, в чиито сформира има най-малко един проектант.
75 000 евро е оповестеният от Община Велико Търново награден фонд – 25 000 евро ще получи класираният преди всичко план, 15 000 евро са планувани за участника, заел второ място и 10 000 евро – за третата позиция. Ще бъдат връчени и още пет награди от по 5000 евро, за отличени от журито планове. Журирането ще се организира в интервала 27 - 29 юли.
Международният архитектурен конкурс включва две елементи, които са неразривно свързани – градоустройствено решение /концепция/ за територията на Старото военно учебно заведение и план /концепция/ за постройка на Експозиционен център. Именно с нейното строителство, дружно с прилежащата инфраструктура, Община Велико Търново ще сложи началото на поетапното развиване на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от утвърдената капиталова стратегия на общината по ограниченията за градска среда на оперативна стратегия „ Региони в напредък “.
Международният конкурс бе иницииран от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Екип от архитекти и специалисти по устройствено обмисляне изготви конкурсната стратегия, на база утвърдено задание за смяна на подробния организационен проект на територията. На основата на отличените конкурсни планове устройствените проекти ще бъдат обновени, ще бъде създаден механически план за Експозиционния център и ще се кандидатства за финансиране на строителството му.
Концепциите за новия градски център, следва да бъдат съобразени с техническото задание, направено съгласно публичните настройки. То планува повече озеленяване и по-малко строителство, основаване на пешеходна зона, място за осъществяване на публични, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, нови паркоместа и други
66 хиляди квадратни метра от територията на Старото военно учебно заведение са планувани за транспортна инфраструктура. 27 000 кв. метра са зоните с брегозащитна растителност. Между 14 и 20 хиляди кв. метра е площта на парцелите със здания, които ще бъдат непокътнати. 76 000 квадратни метра е общата повърхност на територията, планувана за ново застрояване при съответствие 40% застроена повърхност и 60% озеленяване.
Сградата на Експозиционния център ще бъде ситуирана върху парцел с повърхност от 5502 квадратни метра. Тя би трябвало да бъде предопределена за провеждането на изложения, конгреси, асамблеи, концерти и други прояви. В очертанията на парцела би трябвало да се плануват най-малко 120 паркоместа, като подземните от тях следва да са почти 80 – 90 паркоместа. Съществува опция за разполагане на паркоместа и на покрива на постройката, стига това да е добре обосновано, естетически и функционално предпазено, е посочено още в условията за състезанието.
Новости и вести към протичането на състезанието можете да следите тук и на фейсбук страницата на състезанието тук
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР