Велико Търново. Независимостта е пример за българското национално единство, така

...
Велико Търново. Независимостта е пример за българското национално единство, така
Коментари Харесай

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Независимостта е пример за българско национално единство, така нужно и днес

Велико Търново. Независимостта е образец за българското национално единение, по този начин нужно ни и през днешния ден. Това сподели в празничното си слово по случай Деня на Независимостта на България 22 септември на крепостта Царевец във Велико Търново кметът Даниел Панов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Панов изрази гордостта си, че има опция да поздрави всички българи – у нас и в чужбина и всички поданици на Историческата и духовна столица на България.

„ Преди 113 години от славния и защитаван от Бога Царевград Търнов е написана нова и величествена страница в хилядолетната българска история. Горд, самоуверен, съдбоносен, с религия в Бога, само че най-много – свободен духом, от сакралната църква „ Свети Четиридесет мъченици “ българският народ демонстрира пред целия свят, че не ще разреши повече някой да взема решение съдбините му, да го разделя, да дефинира бъдещето му. Всеки дава своя принос за Независимостта! Всеки взе участие – царят, министърът, генералът, даже ученикът. Затова камбаните в Търново звънят празнично, а вълнението се усеща даже в най-малките улички на тогавашната славната столица на династията Асеневци “, сподели още кметът и акцентира, че Независимостта публично легитимира Свободата, за която генерации българи са жертвали живота си. Допълни и, че тя легитимира Съединението, изстрадано и предпазено на военния фронт.

„ Независимостта е връх и по едно и също време нова стъпка в построяването на българската държавност след Освобождението. С манифеста Фердинанд изрича мощно и ясно волята на целия български народ – никой да не се меси в делата на България! Защото това не е нова страна, а е онази славна България, основана от Кубрат и Аспарух! Същата България на княз Борис Покръстител, цар Симеон Велики и цар Петър, на храбрия Самиул! Славната България на търновските царе Петър, Асен, Калоян, Иван Асен II и Иван Александър и Иван Шишман. Свободната и самостоятелна България, за която мечтаеха Раковски, Левски, Ботев и Каравелов. Затова 22 септември и Независимостта постоянно ще са изобилен извор на национална горделивост и чест! Въпреки годините, които се нижат една след друга “, уточни още Панов.

Със стих от патриарха на българската литература Иван Вазов градоначалникът напомни, че през днешния ден означаваме 100-годишнината от неговата кончина.

„ Но 113 години след 22 септември 1908 година всекидневието все по-силно контрастира със заветите на предците ни, които славим и почитаме и през днешния ден. А тези завещания, тези уроци от историята, все по този начин мощно стоят пред нас. Стига политическо и публично противоборство! Нека се обърнем към тези непреходни полезности, в духа на които израства народът ни през вековете. Нека родолюбието да бъде блян, а не средство. Това е ключът към свободата, онази скъпа независимост – в душите ни. Нима това не е пътят към единството ни и независимостта ни като народ? Единство, по този начин нужно през днешния ден! Нека бъдем почтени по отношение на героите, пред чиято памет се прекланяме и по отношение на идните генерации, чието бъдеще сме призвани да градим “, прикани кметът, честити празника и приключи с думите „ Да живее България! “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР