Велико Търново. На официална церемония беше открит реставрираният Багрилов надпис

...
Велико Търново. На официална церемония беше открит реставрираният Багрилов надпис
Коментари Харесай

Велико Търново: На официална церемония беше открит реставрираният Багрилов надпис, символизиращ борбата за българско национално обединение

Велико Търново. На публична гала беше открит реставрираният Багрилов надпис във Велико Търново, символизиращ битката за българско национално обединяване, по случай 100-годишнината от основаването му, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Монументът се намира върху скален масив на хълма Света гора, наоколо до жп гарата. Паметните слова гласят: „ Българино, помни, че ти, въ царуването на НВ. Фердинанд Първи царъ на българите се бори юначен и освободи Македония на 29 -XI-1915 година, а Добруджа на 4-I-1917 година “.
На церемонията участваха ръководителят на най-голямата парламентарна група в 44-тото национално заседание Цветан Цветанов, кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, българският евродепутат Ева Мейдел, ръководителят на Общински съвет Венцислав Спирдонов, представители на институции, народни представители, общественици и жители.
По време на откриването Президентът на „ Ротари клуб “ – Велико Търново Росен Великов сподели, че както преди 100 години, по този начин и през днешния ден монументът е част от тържествата по случай годишнината от оповестяването на Независимостта на България. Той напомни, че надписът е направен по концепция на учителя и държавник Димитър Багрилов, който е родом от Велико Търново. „ Надписът е отдаден на победните борби през Първата международна война, довели до обединяването на целия български народ. И през днешния ден нашето общество има потребност от обединяване. Затова ние, по случай 80-годишнината от възобновяване на „ Ротари клуб “ – Велико Търново, стартирахме поредност от начинания, които да вдъхновят хората да правят добрини. Една от тях е възобновяване на Багриловия надпис, която започва под егидата на „ Ротари клуб “, само че бе подкрепена от доста хора, които направиха дарения, за което благодарим “, сподели Росен Великов. Той изрази вяра положителните дела в името на едно по-светло бъдеще да въодушевяват от ден на ден хора.
В своето послание към присъстващите кметът на Общината Даниел Панов благодари на създателя на плана Николай Сираков и скулптора Денис Сираков, както и на участвалите в благотворителната акция. „ Ние би трябвало да вършим всичко допустимо да възвръщаме и съхраняваме всички паметни знаци от славното ни историческо минало, свързани с значими държавни актове, тъй като те остават за бъдещите генерации. Благодаря на ротарианците, че дават образец на всички нас – великотърновци, на политическите партии, по какъв начин да възпитаме нашите деца, тъй като това остава в историята “, уточни кметът Панов.
Цветя в символ на благодарност сервираха на реставрирания монумент формалните лица и жители.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР