Велико Търново. Международният архитектурен конкурс за нов градски център на

...
Велико Търново. Международният архитектурен конкурс за нов градски център на
Коментари Харесай

Велико Търново: Международният конкурс за нов център на града е най-мащабният в България

Велико Търново. Международният архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, който е под мотото “Ново сърце за Стария град “, предоставен от Община Велико Търново по самодейност на кмета Даниел Панов, е най-мащабният, провеждащ се в страната все още. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Интересът към него е извънредно огромен, което проличава от количеството въпроси, идващи всекидневно от целия свят към уредниците.
" Международният конкурс е най-хубавата форма за решение на такова комплицирано градоустройствено предизвикателство, каквото е теренът на Старото военно учебно заведение ", безапелационен е проф. доктор Георги Станишев, ръководител на интернационалното жури и съветник на състезанието.
Като форма на професионално съревнование на хрумвания, интернационалните архитектурни състезания са най-хубавият метод за генериране на планови решения в международната архитектурна процедура. Те не са волност нито на Европейския съюз, нито на други обединявания и организации, съществували са доста преди демократичните промени у нас и са давали позитивни резултати, споделя проф. Станишев. Като принцип на деяние, по думите му, състезанието може да бъде сравнен с процеса на еволюция в природата и с естествения асортимент. Този принцип, пренесен в областта на архитектурата, дава опция по същия метод да бъдат определени концепции, заредени с най-голям капацитет за решение на комплицирани задания, какъвто е новият градски център на Велико Търново. Председателят на интернационалното жури цитира японския проектант Кийонори Кикутаке, който утвърждава, че в основата на развиването, включително - и архитектурното, лежи разнообразието от евентуални благоприятни условия, което е основа на всеки постепенен развой.
Сред предложенията интернационалното жури ще търси решения, които стъпват на неповторимото архитектурно завещание на Велико Търново, само че преразказват историята и културата на мястото посредством реформаторски пространствени решения и със средствата на модерния архитектурен език. Именити архитекти от няколко страни, потвърдени експерти в региона на архитектурата и градското планиране, ще отсяват най-хубавите оферти за нов градски център на Велико Търново.
Андреа Д`Антраси съставлява едно от най-престижните архитектурни студиа в света - MAD Аrchitects, основано в Пекин, като шеф на Европейския клон – MAD Europe (МАД архитекти – Европа). Притежава извънреден опит от реализацията на интернационалните планове в Съединени американски щати, Италия, Австралия, Китай и други Идеята на уредниците на състезанието е арх. Д`Антраси да изнесе обществена лекция във Велико Търново, която ще бъде от извънреден интерес както за експертите в региона на архитектурата, строителството и урбанизацията, по този начин и за цялата общност в Старата столица.
Проф. Доминик Роайар от Франция - проектант, лекар по история на изкуството, е друго световноизвестно име в интернационалното жури. Проучва новите градски форми в Европа, Съединени американски щати, страните на Латинска Америка и други Нейните ползи са ориентирани към актуалната архитектура и връзката й с наследството в градската среда. Именно за това нейното мнение ще бъде изключително значимо, поради задачата за съчетаване на тези две трендове в новия градски център на Велико Търново.
Проф. Андрей Чернихов от Русия е измежду водещите имена на архитектурата в родната си страна и в интернационален мащаб. Член е на най-престижните академии и организации в своята област, ръководител на Международната фондация " Яков Чернихов " (ICIF). Носител на огромна премия в конкурс за стратегическо обмисляне на Москва през 2012 година В работата си съчетава историческата традиция на съветския авангард от началото на 20 век и художествени открития в актуалното градоустройство.
Д-р Хеле Юул от Дания се занимава с научноизследователска активност и е съветник за едни от най-големите просветителни институции в региона на градското развиване и пространство. Акцент в активността й е адаптирането на остарели индустриални пространства и превръщането им в атрактивен детайл от актуалната градска среда. Именно в тази тенденция мнението й ще бъде от особена стойност при оценяване на плановете за терена в старопрестолния град.
Андрю Йоман – Англия и Хърватия, преподава в разнообразни университети във Англия и е гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген. Носител е на национални и интернационалните награди в региона на архитектурата. Чрез основаването на офис в Загреб – Хърватия, взе участие в планови стратегии в този район и Европа. Включен е в огромни градски реновации за Копенхаген, които са измежду най-мащабните в Европа.
Българските представители в комисията са великотърновските архитекти Юрий Любомирски, Николай Малаков и Лора Бъчварова.
Архитектите от интернационалното жури са хора, от дълго време потвърдили своя престиж на международната сцена. Този факт, както и анонимността на състезанието, подсигуряват изцяло независимо и обективно оценяване на предложенията за планове, безапелационен е проф. Георги Станишев, който оглавява журито. 75000 евро е наградният фонд, разгласен от Община Велико Търново. Журирането ще се организира в Старата столица в интервала 27 – 29 юли, а подаването на концепции е със период до 20 юли.
Международният архитектурен конкурс включва две елементи, които са неразривно свързани – градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно учебно заведение и план (концепция) за постройка на Експозиционен център. С нейното строителство, дружно с прилежащата инфраструктура, Община Велико Търново ще сложи началото на поетапното развиване на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от утвърдената капиталова стратегия на общината по ограниченията за градска среда на оперативна стратегия „ Региони в напредък “.
Конкурсната стратегия за новия градски център е направена съгласно публичните настройки. Предвижда се повече озеленяване и по-малко строителство по отношение на досегашните разработки за територията, основаване на пешеходна зона, място за осъществяване на публични, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, нови паркоместа и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР