Велико Търново. Лятно училище по занаяти за малки и големи

...
Велико Търново. Лятно училище по занаяти за малки и големи
Коментари Харесай

Лятно училище по занаяти за малки и големи организират майсторите от Самоводската чаршия във Велико Търново

Велико Търново. Лятно учебно заведение по занаяти за дребни и огромни се организира на Самоводската чаршия във Велико Търново. От пресцентъра на Общинската туристическа организация „ Царевград Търнов “ оповестиха, че образованията в ателиета и дюкяните на майсторите от фамозната Улица на занаятите в остарялата столица са финансирани с поддръжката на Община Велико Търново. Средствата са част от ограниченията, които Министерство на културата предприе за подкрепяне в изискванията на пандемия.

Занаятчийските курсове за деца, жители и посетители на града са безвъзмездни и ще са по стратегия създадена от съответния майстор-занаятчия, включваща доктрина и процедура. Целта им е да се насърчи интереса към обичайните български приложни изкуства, както и да запазят и предадат културното завещание на младото потомство.

В заниманията за деца могат да се включат малчугани и младежи на възраст от 10 до 16 години. Класовете ще са по художествена обработка на дърво (Ателие Стойчеви); разработване на сладкарски произведения, подготвяне на гюзлеми и сиропи (Щекерджийница и Сиропчийница); керамика и грънчарство (Грънчарска работилница и Магазин за мъниста); дърворезба и художествена обработка на благородни метали (Ателие по дърворезба и Коюмджийска работилница); изобразително изкуство и пленер Рисуване (Художествено ателие); художествена обработка на кожа (Кожарска работилница); медникарство (Медникар); разработване на произведения от кожа (Кожухарска работилница); разработване на художествени тъкани на водоравен стан (Тъкачница); обработка на метали – ножарство (Ножарска работилница); пекарство (Фурна); разработване на дървени пъзели (Ателие за художествена обработка на дърво).

Само за възрастни ще е учебното заведение по винарство за фенове във Винената къща.

Занаятчийските курсове ще са в границите на 8 обучителни часа в дребни групи, до 5 деца, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. С изделията, направени по време на занаятчийското учебно заведение, ще бъде проведена благотворителна изложба-базар в границите на единадесетото издание на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите (18 – 23 септември ) за набиране на средства за фондация „ Искам бебе “ и Програмата за асистирана репродукция на Община Велико Търново. По време на есенния празник на чаршията децата ще получат публично и своите документи за образование от майсторите-занаятчии.

Подробности за образованията, график и поръчки да присъединяване са оповестени:

Заявки за присъединяване в Училище по занаяти на Самоводската чаршия се одобряват на адрес: [email protected].
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР