Велико Търново. Курсанти от Националния военен университет Васил Левски“ посетиха

...
Велико Търново. Курсанти от Националния военен университет Васил Левски“ посетиха
Коментари Харесай

Курсанти от НВУ „Васил Левски“ посетиха църквата „Св. Николай“ и музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново

Велико Търново. Курсанти от Националния боен университет „ Васил Левски “ посетиха църквата „ Св. Николай “ и музей „ Възраждане и Учредително заседание “ - двете места във Велико Търново, които са директно свързани с приемането на Търновската конституция и Великото национално заседание, свикано през 1879 година. От пресцентъра на висшето образователно заведение прецизират, че младежите са членове на дискусионния клуб „ Изкуството на щастието “. Ръководител на техните занимания е майор Иванка Георгиева, шеф на отдел „ Връзки с обществеността и културно-информационна активност “. Посещението на момчетата и девойките в двете исторически здания е отдадено на Деня на Българската конституция 16 април, който е и професионален празник на юристите в България.

Отец Славчо, който е духовник в храма, посрещна курсантите и им описа историята на църквата, за чието създаване Колю Фичето получава званието „ занаятчия “. Свещеникът сподели на младежите къде се събират децата, които посещават Неделното учебно заведение към храма, по-късно остави гостите си да прегледат и самата черква.

„ През 1879 година повече от 300 депутати се събират в храма на четири предварителни съвещания преди провеждането на Великото национално заседание. Тук те спорят, карат се, пазят идеологиите си, преди дефинитивно да одобряват Търновската конституция на 16 април “, описа на курсантите историкът проф. Петко Петков, който е учител във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “.

След това проф. Петков сподели на курсантите и Къщата с маймунката, която също е строена от Колю Фичето. Въведе ги в залите, където се събират великотърновските учени, описа им и легендата за фигурката на фасадата, която хората оприличават като маймунка, само че в действителност е дребна статуя на човек.

Младите хора бяха и в музей „ Възраждане и Учредително заседание “, с цел да видят тържествената зала, където са заседавали депутатите от Великото национално заседание и да научат повече за историята на най-важния закон на България. Конституцията, която историците не престават да назовават най-демократичната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР