Велико Търново. Културно-образователно събитие под надслов Космическият устрем на Европа“

...
Велико Търново. Културно-образователно събитие под надслов Космическият устрем на Европа“
Коментари Харесай

Любопитни астро-работилници организират в музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново

Велико Търново. Културно-образователно събитие под надпис „ Космическият порив на Европа “ ще се организира в музей „ Възраждане и Учредително заседание “ във Велико Търново. От Регионалния исторически музей, който е главен уредник, прецизират за Радио „ Фокус “ – Велико Търново , проявата е отдадена на настъпването на астрономическото лято (21 юни) и отбелязването на обичайния национален празник Еньовден (24 юни – Рождество на свети Йоан, Предтеча и Кръстител Господен).

Космическите занимавки ще са на 23 юни (сряда) в пространството пред музей „ Възраждане и Учредително заседание “, където ще има астрономическа постерна галерия, а парковото пространство пред постройката ще се трансформира в просветителни работилници, свързани с небесните тела, с галактическите апарати и с най-емблематичните задачи на ЕСА. Началото ще е 14.00 часа.

Събитието е част от план, финансиран от Европейската галактическа организация – „ Разработване на цифрови планетариумни стратегии и съпътстващи просветителни събития, представящи задачите на Европейската галактическа организация – ЕСА ” на Регионален природонаучен музей – Пловдив с присъединяване на Великотърновския музей.

Посетителите ще могат да си изработят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) разнообразни галактически апарати от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за задачата на всеки един от тях; да създадат красиви пикселизирани модели, сходно на фотографиите, снимани по време на галактически мисии; да се срещнат с характерностите на геоида – действителната форма на Земята, като сами го пресъздадат.

Любителите на астрономията ще имат опция да „ претеглят “ своята тежест на всяка планета от нашата Слънчева система, както и да следят неповторима проява на това по какъв начин се образуват кометите в галактическото пространство. Научно-популярният филм „ Космическият порив на Европа “, представящ задачите на звездния флот на ЕСА към вълнуващите загадки на Космоса, ще бъде излъчен на втория етаж в музей „ Възраждане и Учредително заседание “ от 14.30, 15.30, 16.30 и 17.30 часа.

Събитието е с вход свободен и ще протече при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР