Велико Търново. Коритото и бреговата на ивица на река Янтра,

...
Велико Търново. Коритото и бреговата на ивица на река Янтра,
Коментари Харесай

Велико Търново: Коритото на река Янтра край храма „Свети Четиридесет мъченици“ ще бъде почистено след спиране на валежите

Велико Търново. Коритото и бреговата на линия на река Янтра, в сектора й от храма „ Свети Четиридесет мъченици “ до металния железопътен мост на изхода на Велико Търново, ще бъдат почистени. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Дейността по повишение на проводимостта на реката и по унищожаване на изкуствените острови ще започва след прекъсване на преваляванията и след стабилизиране на времето. Средствата са обезпечени по план, подаден към Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне.
Добрата вест стана бе обявена след среща сред кмета на Велико Търново Даниел Панов, шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ гл. комисар Николай Николов, регионалния шеф проф. Любомира Попова и шефа на районната пожарникарска работа в Старата столица комисар Красимир Кръстев. По време на диалозите бяха разисквани въпроси, свързани с проблематични сектори по теченията на реките Янтра, Белица и други, пресичащи територията на старопрестолния град, общината, а и региона.
През предходната година бе проектирано укрепването и прочистването на над 5 километра от бреговата линия на р. Янтра в урбанизираната територия на Велико Търново. По самодейност на Даниел Панов, благодарение на профилирана техника коритото бе обект на геодезическо снимане, изследване на хидрологията и хидроложките модели на реката, както и на инженерната геология. Дейностите обгърнаха четири сериозни сектора в границите на града, един от които е и този край храма „ Свети Четиридесет мъченици “. Още тогава бе проектирано следното: разчистване на наносите и островите от кал, пясък, баластра и земни маси, които се намират в речното легло и на дъното; унищожаване на храстовидната растителност; подсилване на крайбрежията. Проучването и проектирането обгърнаха и 420 метра от десния бряг на р. Белица.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР