Велико Търново. Класически оперни заглавия, балет и мюзикъли ще бъдат

...
Велико Търново. Класически оперни заглавия, балет и мюзикъли ще бъдат
Коментари Харесай

Велико Търново: Класически оперни заглавия, балет и мюзикъли ще бъдат представени на крепостта Царевец във Велико Търново в рамките на „Сцена на вековете“ 2018

Велико Търново. Класически оперни заглавия, балет и мюзикъли ще бъдат показани на крепостта Царевец във Велико Търново в границите на Третия летен сезон на фестивала на българските оперни театри „ Сцена на вековете “ 2018. Това заяви на конференция Нелина Църова, шеф на дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните действия “ в Община Велико Търново, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Спектаклите на крепостта Царевец стартират от 7 юли. Първото заглавие е „ Ромео и Жулиета “ на балет „ Арабеск “. Постановката е отдадена на 50-годишния празник на Балета. И тази година държавна опера – Бургас ще сложи две типичен заглавия измежду естествения фон на средновековната цитадела.
На 14 юли феновете ще могат да се насладят на една от най-известните опери на Пучини „ Мадам Бътерфлай “, основана по драмата „ Гейша “ на Давид Беласко. В основната роля влиза Йоана Железчева, която е посочена от критиците за най-хубавата българска Чо-чо-Сан. Партнират и Андреана Николова, Калуди Калудов и Марян Йовановски. Второто заглавие на бургаската опера в афиша на „ Сцена на вековете “ е „ Аида “ – най-известната творба на Верди. Операта ще бъде сложена на 18 август. В основната роля още веднъж влиза Йоана Желязчева. Нейни сътрудници на сцената са Ивайло Михайлов, Кирил Манолов, Даниела Дякова и Делян Славов.
За трети път на Царевец ще се показа и Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Отново те залагат на едно класическо заглавие от оперния род и на мюзикъл. На 21 юли жителите и гостите на Велико Търново ще имат опция да гледат мюзикъла „ Зоро “ по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън. „ Синтезът на музикалните и трагичните жанрове, които актуалният мюзикъл съчетава, е запазена марка на Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Мюзикълът „ Зоро “ е една сплав сред трагични артисти и артисти “, уточни Любомир Кутов, управител по продажбите на Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Второто тяхно заглавие, което е част от програмата на „ Сцена на вековете “ е операта „ Джоконда “ от Алмикаре Понкиели, по драмата „ Анжело ” от Виктор Юго. Това е сантиментална драма, която ще придвижи духът на Венеция на сцената в Царевец.
За втора поредна година присъединяване в летния сезон на фестивала на българските оперни театри ще вземе Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “. Тази година великотърновският спектакъл залага на едно от най-играните и харесвани заглавия в репертоарния плакат – мюзикъла „ Криворазбраната цивилизация “. Той ще се играе на 27 юли. Сценарият и режисурата са на маестро Борис Дюлгеров. След обичания ефирен вид на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на предишния век, великотърновският спектакъл за първи път в България слага в театрален вид мюзикъла „ Криворазбраната цивилизация “ – основан по истинския текст на Добри Войников, в който ловко е вплетена музиката на Дечо Таралежков. Мюзикълът е взаимна продукция на музикалния и трагичния отдел, а в него вземат участие солисти, артисти, оркестър, хор и балет на Музикално-драматичния спектакъл. Участие във „ Сцена на вековете “ за поредна година ще вземе и Държавна опера – Русе. На 3-ти август те ще показват операта „ Луд гидия “ по претекстове на поемата на Пенчо Славейков. В спектакъла особено присъединяване има Фолклорен танцов спектакъл „ Найден Киров “. Режисьор е Павел Герджиков, сценограф – Иван Токаджиев, а художник на костюмите Цветанка Петкова – Стойнова. Специално за „ Сцена на вековете “ Държавна опера – Русе води договаряния с Руслан Мъйнов за ролята на Кадията.
Сезонът ще бъде закрит с второто заглавие на русенската опера – „ Човекът от Ла Манча “ – мюзикъл от Дейл Васерман, на 5 септември. В спектакъла Орлин Горанов и Мариан Бачев се превъплъщават в облиците на популярния идалго и неговия правилен оръженосец Санчо Панса. „ Човекът от Ла Манча “ ще ни придвижи в Севиля от края на 16 век.
Всеки театър на крепостта Царевец през летните месеци ще приключва с лъчение на Аудио-визуалния театър „ Звук и светлина “. Третият летен сезон на фестивала на българските оперни театри се организира под патронажа на министъра на културата Боил Банов.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР