Велико Търново. Изложбата Българска илюстрация от фонда на ХГ Илия

...
Велико Търново. Изложбата Българска илюстрация от фонда на ХГ Илия
Коментари Харесай

Велико Търново: Общината е партньор в представяне на изложба от културната програма на Председателството на България на Европейския съюз

Велико Търново. Изложбата „ Българска илюстрация от фонда на ХГ „ Илия Бешков “ – Плевен ще бъде открита на 15 март от 18.00 часа в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Събитието е част от Националната културна стратегия по време на Председателството на България на Съвета на Европейския съюз.
Изложбата показва 90 произведения на едни от най-значимите и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. Колекцията включва творби на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, международен епос, лирика и български фолклор. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика с които като че ли илюстрацията най-вече е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в независим род на изобразителното изкуство.
Илюстрацията е образния медиатор сред книга и четец. Това ходатайство е взаимоотношение и допълнение сред изобразително изкуство и литература. То е общуване-диалог сред художника и писателя по страниците на изданията. И художникът илюстриращ разнообразни литературни творби, тясно свързва творчеството си с различен тип изкуство – това на писменото слово.
Началото на българската илюстрация е и началото на ХХ в. По думите на Любен Зидаров – едно от огромните имена в националната ни книжна графика и един от най-изявените великотърновски създатели, тя „ стартира безшумно, без искания, под крилото на живописта, на декоративното изкуство и на графиката ”. Първото потомство български художници работили като илюстратори дават добра основа на следовниците си - Борис Ангелушев и патрона на плевенската изложба Илия Бешков, извеждат българската илюстрация като самостоятелно звучно изкуство и със личен профил на образование в Художествената академия – София. Редом с „ приобщаването ” на този тип печатна графика, значима роля в процеса изиграват държавните издателства, които в края на 60-те и началото на 70-те години на XX в., основават удобни условия за развиването ѝ. Резултат от това са премиите, които нашите художници получават от националните изложения на българската илюстрация и оформление на книжното тяло, по този начин и от интернационалните изложения в Лайпциг, Москва, Братислава, Болоня.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР