Велико Търново. Историческата възстановка представи пристигането на княз Фердинанд на

...
Велико Търново. Историческата възстановка представи пристигането на княз Фердинанд на
Коментари Харесай

Историческата възстановка представи пристигането на княз Фердинанд на гара „Трапезица“ и прочитането на Манифеста за обявяване на Независимостта на България

Велико Търново. Историческата възстановка показа идването на княз Фердинанд на гара „ Трапезица “ и прочитането на Манифеста за оповестяване на Независимостта на България 110 години по-късно паметно събитие. Монархът слезе от царския трен, дружно с министър-председателя Александър Малинов и формалните лица, които бяха тържествено посрещнати от кмета и жителите на града, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново .
Историческата възстановка беше следена от стотици поданици и посетители на Велико Търново. На нея участва и кметът на Общината инж. Даниел Панов, както и представители на институциите.
Близо 40 актьори пресъздадоха събитията от 22 септември 1908 година, а в ролята на княз Фердинанд се превъплъти артиста Милен Иванов. Организирана беше встъпителна сцена, където тогавашният френски представител Морис Палеолог води разговор със секретаря на към момента княз Фердинанд – Чапрашиков. По време на цялата гала Духовият оркестър на Общината се погрижи за празничната атмосфера, изпълнявайки маршове и тогавашният народен химн „ Шуми Марица “. Почетна рота формирана от курсанти на НВУ „ Васил Левски “ и членове на клуб „ Традиция “ също бе на гарата, с цел да посрещне княз Фердинанд.
В 12.07 часа българският държател слезе от атракционния трен с парен локомотив и вагон от царската комбинация „ Корона експрес ”. Пред събралото се голям брой той прочете Манифеста за оповестяване Независимостта на България, който съгласно историческите сведения е написан ръчно по време на пътуването в самия трен. Под неговата диктовка умишлен писар написа Манифеста, а фотограф увековечи събитието, случило се преди 110 години в старопрестолния Търновград. Следвайки хода на събитията, случили се през този ден, ръководителят на Народното събрание Христо Славейков и министър-председателят Александър Малинов насочиха молба от името на народа княз Фердинанд да стане български цар.
Възстановката се провежда взаимно от Община Велико Търново и „ БДЖ – Пътнически транспорти ” ЕООД, като част от програмата е и атракционното пътешестване с „ Корона експрес ”. То стартира в 11.50 часа по маршрут гара Горна Оряховица – гара Трявна и назад.
В пресъздаването на паметните събития взеха присъединяване Националният боен университет „ Васил Левски “, Клуб „ Традиция “, актьорите от МДТ „ Константин Кисимов “, възпитаници от Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон “, Регионален исторически музей и Духовият оркестър на Община Велико Търново.
Възстановката е част от националните празнувания по случай 110-годишнината от оповестяването на Независимостта на България. Програмата е част от интернационалната самодейност „ Европейски дни на културното завещание “.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР