Велико Търново. /i> Седмица на кръводаряването организират в старата столица.

...
Велико Търново. /i> Седмица на кръводаряването организират в старата столица.
Коментари Харесай

Седмица на кръводаряването организират във Велико Търново

Велико Търново. /i> Седмица на кръводаряването провеждат в остарялата столица. Инициативата е под надпис „ В кръвта ти е да спасяваш животи “, а уредници са членовете на Ротари клуб – Велико Търново, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Инициаторите прецизират, че главната им е дел е да подкрепят активността на Отделението по трансфузионна хематология (Кръвен център) при МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ”, като се запълни нужния запас.
„ Отделението по трансфузионна хематология е единственият кръвен център в област Велико Търново, който обслужва пациенти от всички 10 общини. Кръводаряването е човечен жест, при който изгодите са освен за бенефициентите, а и за донорите, които получават гратис проучване на кръвта, показват младите ротарианци. Дарената кръв се изследва за хепатит В и С, спин и сифилис. По предпочитание на кръводарителите, те могат да получат резултатите от извършеното проучване на кръвта. Редовното кръводаряване води до понижаване риска от инфаркти и рак, а също и до възстановяване на психическото богатство. На всеки донор му се поставят два дни отпуск, както и подкрепяща закуска “, разясняват уредниците.
Желаещите да дарят кръв би трябвало да дават отговор на следните условия: - да са на възраст сред 18 и 60 години и изцяло здрави; - да са с тегло над 50 кг.; - да не са употребявали алкохол, упойващи субстанции и хранителни добавки 24 часа преди дарението; да не са дарявали кръв в предходните 60 дни.
Лица с сложена първа доза на ваксини за COVID-19 не могат да подаряват кръв. 28 дни след слагането на втората доза, може да се реализира дарението.
28 дни е и срокът, след приключването на който лицата, прекарали COVID-19, могат да дарят кръв. Процесът се реализира след провеждането на медицински обзор и при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Желаещите да дарят кръв, би трябвало да бъдат отпочинали и закусили преди даряването.
Инициативата „ В кръвта ти е да спасяваш животи ” на Ротаракт клуб - Велико Търново, ще се организира в интервала от 14 до 18 юни в отделението по Трансфузионна хематология при МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ”, гр. Велико Търново, в интервала сред 8.00 и 13.00 часа.
14 юни е определен за начало на акцията, тъй като на този ден се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.
В изискванията на пандемията от COVID-19, лекуването на пациенти с рековалесцентна плазма набира все по-голяма известност. В кръвната плазма се съдържат антитела, които организмът създава против новия ковид. Един донор подарява сред 400 мл. и 600 мл. кръвна плазма, което се разделя на 2/3 дози, с които може да се помогне на до трима пациенти. Желаещите да дарят кръвна плазма би трябвало да са прекарали COVID-19 и да не са се ваксинирали. Даряването на кръвна плазма по метода на плазмоферезата, може да се реализира в: София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Желаещите да дарят кръвна плазма, която да бъде употребена за лекуването на пациенти с COVID-19, могат да дарят кръв и в Кръвния център във Велико Търново, която по-късно ще бъде изпратена в Плевен за проучване и където плазмата ще бъде отделена от кръвта. Всеки, който желае да подари кръв, с оглед извличането на кръвната плазма от нея, може да го направи на 15-ти юни (вторник) или 17-ти юни (четвъртък).
От Ротаракт клуб - Велико Търново приканват всички искащи и отговарящи на изискванията да се включат в самодейността по кръводаряване, тъй като даряването на кръв, избавя човешки живот.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР