Велико Търново. /i> Седмица на кръводаряването организират в старата столица.

Велико Търново. /i> Седмица на кръводаряването организират в старата столица. ...

Седмица на кръводаряването организират във Велико Търново


Велико Търново. /i> Седмица на кръводаряването организират в старата столица. Инициативата е под надслов „В кръвта ти е да спасяваш животи“, а организатори са членовете на Ротари клуб – Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Инициаторите уточняват, че основната им е дел е да подпомогнат дейността на Отделението по трансфузионна хематология (Кръвен център) при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, като се запълни необходимия резерв.
„Отделението по трансфузионна хематология е единственият кръвен център в област Велико Търново, който обслужва пациенти от всички 10 общини. Кръводаряването е хуманен жест, при който ползите са не само за бенефициентите, а и за дарителите, които получават безплатно изследване на кръвта, посочват младите ротарианци. Дарената кръв се изследва за хепатит В и С, спин и сифилис. По желание на кръводарителите, те могат да получат резултатите от проведеното изследване на кръвта. Редовното кръводаряване води до намаляване риска от инфаркти и рак, а също и до подобряване на психическото благосъстояние. На всеки дарител му се полагат два дни отпуск, както и подкрепяща закуска“, поясняват организаторите.
Желаещите да дарят кръв трябва да отговарят на следните условия: - да са на възраст между 18 и 60 години и напълно здрави; - да са с тегло над 50 кг.; - да не са употребявали алкохол, упойващи вещества и хранителни добавки 24 часа преди дарението; да не са дарявали кръв в предходните 60 дни.
Лица с поставена първа доза на ваксини за COVID-19 не могат да даряват кръв. 28 дни след поставянето на втората доза, може да се осъществи дарението.
28 дена е и срокът, след изтичането на който лицата, прекарали COVID-19, могат да дарят кръв. Процесът се осъществява след провеждането на медицински преглед и при спазване на всички противоепидемични мерки. Желаещите да дарят кръв, трябва да бъдат отпочинали и закусили преди даряването.
Инициативата „В кръвта ти е да спасяваш животи” на Ротаракт клуб - Велико Търново, ще се проведе в периода от 14 до 18 юни в отделението по Трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, гр. Велико Търново, в интервала между 8.00 и 13.00 часа.
14 юни е избран за начало на кампанията, защото на този ден се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.
В условията на пандемията от COVID-19, лечението на пациенти с рековалесцентна плазма набира все по-голяма популярност. В кръвната плазма се съдържат антитела, които организмът произвежда срещу новия коронавирус. Един дарител дарява между 400 мл. и 600 мл. кръвна плазма, което се разделя на 2/3 дози, с които може да се помогне на до трима пациенти. Желаещите да дарят кръвна плазма трябва да са прекарали COVID-19 и да не са се ваксинирали. Даряването на кръвна плазма по метода на плазмоферезата, може да се осъществи в: София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Желаещите да дарят кръвна плазма, която да бъде използвана за лечението на пациенти с COVID-19, могат да дарят кръв и в Кръвния център във Велико Търново, която след това ще бъде изпратена в Плевен за изследване и където плазмата ще бъде отделена от кръвта. Всеки, който желае да дари кръв, с оглед извличането на кръвната плазма от нея, може да го направи на 15-ти юни (вторник) или 17-ти юни (четвъртък).
От Ротаракт клуб - Велико Търново приканват всички желаещи и отговарящи на условията да се включат в инициативата по кръводаряване, защото даряването на кръв, спасява човешки живот.

Източник: focus-news.net