Велико Търново. Една от най-известните оперни творби на Волфганг Амадеус

...
Велико Търново. Една от най-известните оперни творби на Волфганг Амадеус
Коментари Харесай

Русенската опера представя „Сватбата на Фигаро“ на Царевец

Велико Търново. Една от най-известните оперни произведения на Волфганг Амадеус Моцарт „ Сватбата на Фигаро “ ще показа Русенската опера на крепостта Царевец във Велико Търново. От Общинската туристическа организация „ Царевград Търнов “ прецизират за Радио „ Фокус “ – Велико Търново , че спектакълът е част от тазгодишния афиша на Летния оперен фестивал „ Сцена на вековете “.

„ Сватбата на Фигаро “ носи подзаглавието „ Един безразсъден ден “. Либретото е основано на основата на текста на едноименната пиесата на Бомарше. Сюжетът е богат както с трагични, по този начин и с комични обстановки. Комичната опера е в четири дейности и разкрива паниките на граф Алмавива, който е влюбен в Сузана, камериерката на брачната половинка му, графиня Розина. Подвластен на своята пристрастеност, той се пробва вероятно да се възползва от правото си на първа брачна нощ („ Jus primae noctis “) и да трансформира Сузана в своя непрекъсната наложница. Историята се развива динамично в границите на един единствен ден. Публиката става очевидец на едно в действителност безумно преплитане на сюжетни линии, при което дамите и мъжете се опълчват едни на други, само че всички са подчинени на непреодолимите закони на любовта.

Режисьор на спектакъла е Пламен Бейков, който предлага обичайната режисура, в стила на епохата, тъй като самото произведение носи задоволително жар и авангардни решения, които забавляват и през днешния ден. Диригент на Царевец ще е маестро Димитър Косев. Художник на костюмите е Радослав Радославов, а създател на мултимедията - Стефан Матеев.

Ролята на граф Алмавива ще бъде изпълнена от известния баритон Венцислав Атанасов, сопраното Теодора Чукурска ще е графиня Розина, Фигаро ще е Момчил Миланов, а Сузана – Даниела Караиванова. В спектакъла вземат участие Петя Цонева, Емил Желев, Андреана Николова, Александров Барано, Иван Пенчев, Стоян Стоянджов, Мария Атанасова, хор и оркестър на Държавна опера-Русе.

„ Сватбата на Фигаро “ ще бъде показана на 25 юли от 21.00 часа. Като подарък за публиката след края на спектакъла ще бъде предавано аудио-визуалното шоу „ Царевград Търнов – Звук и светлина “.

Фестивалът „ Сцена на вековете “ 2021 продължава на 21 август е концертът „ Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев “ на Симфониета-Враца и ФА „ Филип Кутев “. Следващите две заглавия са на Театрално-музикален продуцентски център-Варна – операта „ Вълшебната флейта “ от Моцарт на 26 август и мюзикъла „ Човекът от Ла Манча “ на 29 август. На 4 септември на Царевец ще е спектакълът „ Поетите и музиката “ на Пловдивската опера, а край на сезона ще сложи Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “ с мюзикъла „ Българи от остаряло време “ на 10 септември.

Билети за спектаклите се оферират в мрежата на в мрежата на и туристическите осведомителни центрове на ул. „ Христо Ботев “ № 5 и пл. „ Цар Асен I “ във Велико Търново.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР