Велико Търново. Един манастир във Великотърновска област носи името Покров

...
Велико Търново. Един манастир във Великотърновска област носи името Покров
Коментари Харесай

Велико Търново: Един манастир в областта носи името „Покров Богородичен“

Велико Търново. Един манастир във Великотърновска област носи името „ Покров Богородичен “. Той се намира в планинска околност край Свищов и през днешния ден празнува своя храмов празник, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . В него бе отслужена света литургия.
Над 600-годишна е историята на манастира „ Покров Богородичен “ в Свищов. Той е издигнат през 13 век на мястото на антично тракийско населено място. Манастирът е бил неведнъж опожаряван и унищожаван по време на османското господство. В днешния си тип постройката е издигната през 20 век като за основа е употребена каменна колона, останала от първата черква. Храмът е бил леговище на борците за национално избавление – Васил Левски, Г. С. Раковски, Хаджи Димитър, Филип Тотю и други.
Местността е известна, както с манастира, по този начин и с лековитата вода и извора който е против манастирските врати, тя е минерална и е ценена от популацията като лечебна, известна и употребена още от римляните от античния римски град Нове. В светата обител се съхранява и чудотворна икона на Богородица. С нея са свързани доста и разнообразни митове. Ежедневно в манастира се стичат десетки вярващи, пристигнали да се поклонят на чудотворната икона на Божията майка.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР