Велико Търново. Дарове с религиозен характер откриха археолози в една

...
Велико Търново. Дарове с религиозен характер откриха археолози в една
Коментари Харесай

Велико Търново: Дарове с религиозен характер откриха археолози в една от църквите на крепостта Трапезица

Велико Търново. Дарове с набожен темперамент откриха археолози в една от църквите на крепостта Трапезица във Велико Търново. Ценните находки са открити в черква 22 в южния бранш на историческия рид. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново ръководителят на екипа, който изследва региона доцент доктор Деян Рабовянов. Той акцентира,
че предметите на християнското изкуство и църковната мобилировка са положени като блага по време на строителството на храма.
„ Даровете са сложени при градежа на църквата, целеустремено са заровени под нейния под, с цел да осветят мястото. Става въпрос за елементи от полиелеи, от процесен кръст, част от един доста забавен обков, който най-вероятно е бил със западно европейски генезис с релефна декорация, позлата и гланц. Това са предмети, считани за свещени и са положени при градежа. Те в действителност са продължение значително на това, което предходната година се откри. Зад олтарната маса на църквата бе открита една групова находка от кръстове, стеатитова икона “, разяснява доцент Рабовянов.
Археологът уточни, че другият акцент при разкопките в този сектор е изследването на некропол. Той е на популацията от жилищните квартали към църквата.
„ Некрополът е с много начесто положени гробове с доста вторични погребения, които дават визия за демографията на популацията на Трапезица. Като цяло, бихме го нарекли некропол на междинното или елементарното население на града, тъй че няма богати находки, които да се свързват с аристокрацията Има още работа по некропола, до момента сме проучили най-малко 30 гроба, до края на разкопките евентуално ще проучим най-малко още толкоз “, добави доцент Рабовянов.
Той посочи, че приключването на разкопките ще бъде последвано от една полева консервация, която главно ще засегне църквата, защото тя е паметника, който би трябвало да бъде съхранен и е един от дребното архитектурни монументи, които се изследват сега.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР