Велико Търново. Близо 40 великотърновски творци представиха богатството на българския

...
Велико Търново. Близо 40 великотърновски творци представиха богатството на българския
Коментари Харесай

Велико Търново: Близо 40 великотърновски творци представиха богатството на българския занаят в Крайова

Велико Търново. Близо 40 великотърновски създатели показаха благосъстоянието на българския поминък в Крайова, Румъния. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Майстори от Самоводската чаршия в Старата столица и техни сътрудници участваха в базар за занаятчии, провел се на 20 и 21 октомври в румънския град, където демонстрираха ръчно направени сувенири, плетива, ръкоделия и други Българските изложители провокираха огромен интерес, а павилионите с техните произведения останаха отворени чак до вечерните часове. Великотърновските занаятчии в детайли разказваха и за старинните технологии, по които практикуват в дюкяните си на Чаршията.
Двудневният конгрес бе част от план “FairDeal - мрежа - платформа за бърза доставка на неповторими занаятчийски артикули в региона на трансграничното съдействие “, с водеща организация Община Велико Търново и сътрудници - Асоциация „ Диманш “(Румъния) (DA), Двустранна Българо-Румънска Търговска Камара (България) (BCCBR) и Национален спектакъл " Марин Сореску " - Крайова (Румъния).
В Крайова изложителите от България показаха обичайни занаяти, измежду които: дърворезба, куюмджийство, кожарство, шекерджийство, керамика и други С достоверни носии бяха пременени дамите от работилница „ Седянка “, които посветиха посетителите в тайните на бродирането и плетенето. С бурни овации бе посрещнато майсторско осъществяване на гъдулка на Данаил Йорданов. Интересен бе и щандът на производителите на кулинарни и месни артикули от биволско месо.
Пред представители на бизнеса и на разнообразни организации в Крайова бе презентирана първата по рода си платформа за електронна търговия посредством виртуални магазини за занаятчийски артикули FairDeal. Лектор бе Павел Христов – шеф на отдел „ Информационно-техническо обслужване “ в Община Велико Търново и началник на плана.
Създаването на новаторската маркетингова система е финансирана по Програма Interreg V-A Румъния – България 2014-2020, по предпочитана ос 4 – „ Квалифициращ и приобщаващ район “.
Същият по рода си базар за занаятчии от двете страни на р. Дунав следва да бъде проведен и във Велико Търново.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР