Велико Търново. Българското председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС)

...
Велико Търново. Българското председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

Зам.-министър Олег Петков: Българското председателството на Съвета на Европейския съюз си е поставило ясна цел – да работи за интересите на 500-те милиона граждани на ЕС

Велико Търново. Българското председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС) си е сложило ясна цел – да е отворено за жителите и да работи за ползите на 500-те милиона жители на Европейския съюз. Това съобщи заместник-министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Олег Петков, който е във Велико Търново за провеждането на съвещание на генералните секретари и шефове на асоциациите-членки на Съвета на Европейските общини и райони, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . По думите му България съумява о да постави постоянни основи за спор по отношение на идната годишна финансова рамка и за запазването на кохезионната политика, които са от определящо значение за бъдещето на Европа.
„ В рамките на сегашния мандат институциите в Европейския съюз имат високи упования към българското председателство във връзка с доста от значими законодателни начинания. Тези провокации сме заложили в стратегия на България за председателството на Съвета на Европейски Съюз. Заложили сме четири съществени целта. Първият е подложен на бъдещето на Европа и младежите. Вторият ни приоритет е европейската вероятност и съгласуваност на Западните Балканите. Третият наш приоритет е сигурна и постоянна Европа. Четвъртия ни приоритет е цифрова стопанска система и уменията нужни за бъдещето “, уточни Олег Петков. Той добави, че измежду главните тематики на българското председателство е продължаването на дебата за новата многогодишна финансова рамка. В календара на българското председателство се планува осъществяване на конференция на високо равнище на 8 юни в София. Тя е отдадена на кохезионната политика. По думите на Олег Петков полемиките ще са ориентирани към нейното бъдеще, връзките и с многогодишната финансова рамка и разглеждане на политиката за доближаване през призмата на районите. В дневния ред стоят въпросите за обсега и целите на бъдещата кохезионна политика, нуждата от опростяване на законодателството, разпоредбите и процедурите и връзката със структурните промени.
„ За всички нас е ясно че кохезионната политика е основа за дълготрайни вложения в напредък, претовареност и уравновесено териториално развиване на Съюза. В този спор гласът на европейските общини и райони е от определящо значение. Темата се разисква на всички равнища в Европейски Съюз и в страната ни, тъй като тя е значима за развиването на районите и за жителите “, добави Олег Петков.

Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР