Велико Търново 30 старинни къщи – паметници на културата, намиращи

...
Велико Търново 30 старинни къщи – паметници на културата, намиращи
Коментари Харесай

Велико Търново: 30 старинни къщи в града са с нов облик, други 10 са в процес на ремонти

Велико Търново 30 старинни къщи – монументи на културата, намиращи се в остарялата част на Велико Търново, към този момент са с нов образ. Още 10 здания са в развой на съществени поправки, оповестиха за Радио „ Фокус “ – Велико Търново от пресцентъра на Общината. Дейностите по фасадите и по покривите са напълно съгласно силуетните проекти, които общината сътвори, с цел да облекчи притежателите при кореспонденцията с Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) по отношение на разрешителните.
От Общината напомнят, че огромната активност стартира преди към година и половина. Още преди влизането в действие на измененията в Закона за културното завещание кметът на Старата столица Даниел Панов образува профилирана комисия. Експерти и експерти както от общината, по този начин и от всички способени институции правят периодически огледи на всички здания в Стария град, който е със статут на архитектурен резерват. Работи се и по сигнали на жители.
При инспекциите даже най-малките нередности биват установени и описвани, а на виновните притежатели се издават нужните рекомендации за ограничения – обезопасяване, ремонт. От Община Велико Търново са безапелационни, че не всяка рекомендация значи, че дадената постройка е рискова.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР