Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните

...
Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните
Коментари Харесай

Великден е, Христос воскресе!

Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните християни. В християнската вяра на Възкресение (Великден) се празнува връщането на Исус Христос към живота на третия ден, откакто е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироноски, посетили гроба. Исус Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите.

Събитията, свързани с Христовото възкресение, са станали в дните към еврейския празник Пасха. Затова през цялото време честването на Великден е обвързвано с еврейската Пасха. Поради връзката му с лунния календар Пасхата е преносим празник, по тази причина и Великден трансформира датата си. Но има едно антично предписание, което повелява Великден да не се чества дружно с еврейския празник, а в неделните дни към нея и постоянно след деня на пролетното равноденствие. Още от времето на Първия космополитен събор през 325 година има благопожелание Великден да се празнува в един ден от всички християни. Тогава е избран правилото, съгласно който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе! ". Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия жанр. Това е време, в което християните би трябвало да се разкаят, да очистят душите и телата си и по този начин да се подготвят за достойното посрещане на християнския празник.

Според националната традиция в украсата за празника се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко великденски обредни хляба - един се назовава за къщата и се раздава на Великден на членовете на фамилията, други се подаряват на кумове и на родственици. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на който яйцето се окаже герой, ще бъде най-здрав през годината. Имен ден на Великден честват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, успеха на пролетта над зимата. Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и радостно. Израз е на насладата на хората от възкръсването на природата за нов живот, на вярата им, че тя ще ги възнагради обилно за труда им през идващото лято, на вярата в успеха на положителното над злото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР