Великден е сред най-почитаните празници в Гърция. Тази година гърците

...
Великден е сред най-почитаните празници в Гърция. Тази година гърците
Коментари Харесай

Скъп Великден и в Гърция - €15 за кило агнешко

Великден е измежду най-почитаните празници в Гърция. Тази година гърците ще могат да го отбележат съвсем обикновено откакто две години поради пандемията бяха наложени редица ограничавания.

През тази седмица държавното управление на Кириакос Мицотакис заяви, че разхлабва ограниченията против разпространяването на КОВИД-19 в навечерието на летния туристически сезон, написа Българска телеграфна агенция.

За да подкрепи туристическия бранш, който е измежду главните мотори на икономката, кабинетът анулира краткотрайно здравните документи и задължението да се носят маски. Решенията са подбудени от усмиряване на епидемиологичните индикатори и общата наклонност в Европа. Мерките обаче ще се преразгледат в края на август и е прекомерно евентуално още веднъж да бъдат въведени ограничавания през есента.

Опасенията, че отбелязването на Великден може да докара до нов растеж на новозаразените евентуално е повода, заради която разхлабването на ограниченията ще се случи след огромния набожен празник.

Заради това макар че достъпът до църквите ще бъде свободен, той ще става при съществуващите сега здравни протоколи. А точно – даване на здравен документ или отрицателен резултат от тест за КОВИД-19. Маските също са наложителни за всички като се изключи църковните чиновници по време на службата.

И в случай че опцията да влязат в църковните храмове ненапълно внася утешение за гръцките жители в изискванията на днешните неспокойни времена, надали по този начин седи въпросът с обичайна великденска софра. Скокът на цените на питателните артикули е стряскащ за доста от хората, които са привикнали да означават Великденските празници с богати маси.

Според проучване на Института на потребителите (ИНКА) тазгодишната софра ще е с 35 на 100 по-скъпа и ще излезе на гръцките семейства близо 300 евро.

Следващата седмица се чака цената на обичайното за Великден агнешко месо да доближи 15 евро за кг. Поскъпването на фуража е довел до скок на изкупните цени, като животновъдите продават кг агнешко за към 10 евро.

Докато стигне до потребителите, цената му се качва до 14-15 евро. Въпреки повишаването на месото се следи растеж в търсенето изключително преди Великден, споделят производители. Има наклонност агнешко да се купува даже месец преди празника, когато цената му е малко по-ниска, и да бъде замразявано във фризери.

Като опит да се овладее обстановката с повишаването на агнешкото от Гръцката конфедерация на притежателите на магазини за месо упорстват с писмо до държавното управление да се дефинира оптималната цена на месото.

Според тях сходно деяние ще е в интерес на потребителите и би предотвратило стагнацията в бранша. Според калкулации на Института на потребителите (ИНКА) обичайна Великденска софра ще коства на гръцките семейства 296,65 евро. В изчисленията влизат 10 кг агнешко месо за 130 евро, марули, домати, краставици, обичайните шишчета от чревца, сирене, боядисани яйца, безалкохолни и алкохолни питиета.

Към общата сметка за отбелязването на Великденските празници обаче би трябвало да се прибавят нарасналите цени на превоза, защото огромна част от гърците се завръщат по родните си места и честват в фамилна конюнктура. Скокът на цените на горивата усилва доста транспортните разноски за всички, решили да пътуват.

На фона на влошаващата се икономическа обстановка държавното управление разгласи, че дава по 200 евро за Великден за пенсионери и хора с ниски приходи.

Министърът на финансите Христос Стайкурас заяви, че през тази и другата седмица ще бъдат отпуснати 500 милиона евро за подкрепяне на семействата и разнообразни браншове на стопанската система. Доколко обаче тези пари ще имат трайно отражение за финансовото стабилизиране на жителите, към момента не е ясно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР