Вежди Рашидов се завръща като скулптор при своята публика. След

...
Вежди Рашидов се завръща като скулптор при своята публика. След
Коментари Харесай

Вежди Рашидов се завръща към скулптурата с нова изложба

Вежди Рашидов се завръща като ваятел при своята аудитория. След няколко години спиране поради работата си като министър, а след това и поради тежкото заболяване, което претърпя, той ни демонстрира нови скулптурни произведения. Неслучайно е кръстил изложбата си " Завръщане ". Непоказвани творби на огромния занаятчия - статуя и акварелни рисунки - са подредени от през днешния ден в изложба " Сан Стефано ".

Когато преди време Рашидов споделя полу на смешка със своите лекари, че не се усеща жив, до момента в който не пипа бронз и глина, най-сетне получава увещание, че може да се върне към материала. " Съживявай се към този момент ", съгласяват се професорите.
Вежди Рашидов: Така че съм благополучен, несъмнено. Това е дълго време, когато цялостен живот съм пипал бронза, чука, длетото, камъка и една дълга разлъка с това нещо, което ме направи този Вежди - добър или неприятен, допустим или недопустим... За едни наслада, за други - неприятно наличие, само че този Вежди го сътвори моето ателие и моята статуя.
Може би поради дългата разлъка с ателието, изложбата на завръщането се излива на един мирис, споделя скулпторът. Всички тези произведения стават подготвени единствено за осем месеца.
Вежди Рашидов: Тази доста прочувствено направена работа, както забелязваш. Тука доста болежка има и това е една от първите ми асоциации да направя статуя - болката се споделя и по този начин съм си я кръстил.
Галерията е обитаема с облици на хора и животни, които основават преносен свят. Тук са и портретите на учителя Сезар, на приятелите Генко Генков и Йоан Левиев. Тази галерия ще остане отворена един месец. След нея Вежди Рашидов ще има срещи с публиката на Люксембург, Лондон, Москва, Истанбул и Монте Карло.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР