Веднага след одобряването на избора на новите министри коалиционният съвет

...
Веднага след одобряването на избора на новите министри коалиционният съвет
Коментари Харесай

Антикризисните мерки не засягат последствията от пандемията

Веднага след одобряването на избора на новите министри съдружният съвет се събра и в понеделник показа контрактуван пакет от социално-икономически ограничения. Създадените – значително от самото държавно управление – упования за нови, амбициозни и огромни разходи или принадлежности за превъзмогване на рецесията бяха небрежно приземени. Много от концепциите нито са нови, нито са ориентирани към поддръжка за възобновяване и напредък в интервал на невиждан спад в стопанската интензивност в Европа и огромна част от света. Ясно е, че в този момент е политически комфортно всяко деяние, смяна в закон или спомагателен разход да се показва за антикризисно. Очевиден е също по този начин и тласъкът да се етикетират всички начинания с бюджетен резултат като директно ориентирани към решение на обществени, здравни или стопански проблеми, свързани с пандемията – най-малкото това разрешава да се финансират с пренасочени средства от европейските фондове.

Част от към този момент утвърдените ограничения в действителност са отговор на дългогодишни проблеми най-много в системата за обществено подкрепяне и обществени услуги. Те включват да вземем за пример повишение на извънредно ниските хонорари на обществените служащи, спомагателен запас за обществени услуги, подпомагащи характерни потребности за протекция и обществено включване, финансиране на персоналните асистенти за хора с увреждания. Малка част от дефицита е резултат от рецесията, породена от пандемията , да вземем за пример работата на обществения патронаж, само че той пък към този момент получи в допълнение финансиране.

По-скоро става въпрос за политически отговор на дълго отлагани решения в обществената сфера заради липса на консенсус в ръководещото болшинство или прояви на популизъм към законодателни диспути в последните години точно към рамката за протекция на децата, поддръжка за децата с увреждания, персоналната помощ, достъпа, организацията и финансирането на обществените услуги и така нататък В този смисъл, може да се чака ограниченията да дадат резултат през по-ефективни и по-добре ориентирани обществени разноски, достигащи до хора в потребност, само че няма по какъв начин да назоваваме това битка с рецесията, нито пък да търсим влияние върху скоростта на икономическото възобновяване.

Увеличаването на размера на минималното обезщетение за безработица и удължаването на периода за приемането му е, в общия случай, мярка за понижаване на бедността, въпреки и не посредством директни обществени помощи, а през осигурителната система. Търси се бързо решение за евентуално увеличаваща се група лица, които не могат да намерят работа и без застрахователен принос, само че това по-скоро разкрива слабостите в уредбата на системата за обществено подкрепяне.

Добавките към всички пенсии в идващите три месеца още веднъж са някаква форма на политика по приходите за понижаване на бедността, заобикаляща формалните правила за солидарния дирек, основан на обезпечаване за пенсия. По-важни са други два аспекта: доста мъчно ще бъде тези добавки да бъдат спрени, което допуска, че ще се търси вид за трайно увеличение на пенсиите за повторно тази година или най-късно при започване на идната, още повече, че това наподобява е цената за поддръжката на държавното управление от дребния съдружен сътрудник. Дали ще се стигне единствено до нарастване на минималната пенсия – съгласно обещанията, до 300 лв. – или индексация за всички, както и по какъв начин ще бъде финансирано това доста нарастване на разноските от идната година, можем единствено да гадаем към този момент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР